Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Angielski keks rumowy w marcepanowym płaszczyku"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14082
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1624
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16039
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6451
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14082
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1624
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16039
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6451
Składniki
Bakalie przebierz, opłucz, skrop rumem, odstaw, aby nasiąkły alkoholem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Domieszaj rdzeń wanilii, a następnie kolejno wbijaj jajka, stale ucierając ciasto mikserem.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą maślano-jajeczną. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Namoczone bakalie (oprócz rodzynek i żurawiny) pokrój na kawałeczki. Dodaj do ciasta razem z żurawiną. Całość wymieszaj łyżką.
Podłużną formę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz godzinę. Upieczone ciasto pozostaw w formie przez 5–10 minut, następnie wyjmij je, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.
Marcepan zagnieć, rozwałkuj na stolnicy oprószonej cukrem pudrem. Wytnij prostokąt o wymiarach ciasta. Ze skrawków marcepanowego placka wytnij foremkami dekoracje. Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią ciasto. Przykryj marcepanowym plackiem. Ułóż dekoracje. Dodatkowo ciasto możesz ozdobić żurawiną oraz gałązką rozmarynu.Źródło: Tina