Do góry

Desery Przepis na:

Angielski keks rumowy w marcepanowym płaszczyku

Angielski keks rumowy w marcepanowym płaszczyku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18995

Dodano:

Odsłon: 16

Wypróbowany przepis na "Angielski keks rumowy w marcepanowym płaszczyku"

Składniki

  • 1 kostka (25 dag) miękkiego masła
  • 20 dag cukru
  • rdzeń z 1 laski wanilii
  • 5 jajek
  • 35 mąki pszennej
  • 15 dag suszonej żurawiny
  • 25 dag bakalii: rodzynek
  • suszonych moreli
  • fig
  • daktyli
  • śliwek
  • kandyzowanych owoców i orzechów
  • 1 kieliszek (ok. 100 ml) rumu
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 2-3 łyżki konfitury morelowej
  • cukier puder do oprószenia stolnicy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakalie przebierz, opłucz, skrop rumem, odstaw, aby nasiąkły alkoholem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Domieszaj rdzeń wanilii, a następnie kolejno wbijaj jajka, stale ucierając ciasto mikserem.

  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą maślano-jajeczną. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Namoczone bakalie (oprócz rodzynek i żurawiny) pokrój na kawałeczki. Dodaj do ciasta razem z żurawiną. Całość wymieszaj łyżką.

  3. Podłużną formę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz godzinę. Upieczone ciasto pozostaw w formie przez 5–10 minut, następnie wyjmij je, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.

  4. Marcepan zagnieć, rozwałkuj na stolnicy oprószonej cukrem pudrem. Wytnij prostokąt o wymiarach ciasta. Ze skrawków marcepanowego placka wytnij foremkami dekoracje. Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią ciasto. Przykryj marcepanowym plackiem. Ułóż dekoracje. Dodatkowo ciasto możesz ozdobić żurawiną oraz gałązką rozmarynu.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń