Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie słonego ciasta, ze słodkim wnętrzem! Niebiańska rozkosz....a do tego szybka w przygotowaniu : )
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 556
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 211
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3918
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 556
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 211
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3918
Składniki
Zimną margarynę lub masło siekamy razem z mąką i solą. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki owinięte folią.
W tym czasie obieramy jabłuszka. Kroimy na cztery części, usuwamy środek z pestkami i kroimy na plasterki. Przekładamy do michy, polewamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, cynamonem i łyżką mąki. Odstawiamy na chwilkę
W tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 rozwałkowujemy na cienki placek około 4-5 cm większy od tortownicy, w której będziemy piec ciasto ( ja robiłam na 26). Pomagając sobie wałkiem przekładamy go do tortownicy wysmarowanej masełkiem i podsypanej bułką tartą. Wyklejamy spód i brzegi.
Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowany farsz z jabłek. Na to trochę startego masełka. I przykrywamy wierzch rozwałkowaną pozostałością ciasta. Brzegi odcinamy i sklejamy ze sobą spód ciasta i wierzch. Na środku ciasta nacinamy krzyżyk, żeby wypuścić powietrze ze środka.
Z pozostałej części ciasta, którą odcinaliśmy, można się pobawić i potworzyć. Ja wycięłam listki i ozdobiłam nimi ciasto.
Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 220 stopniach przez 45 minut. Jeżeli po jakimś czasie, zauważymy, że ciasto nam się za szybko rumieni i przypala, to można je przykryć folią aluminiową, ale tak luźno, żeby nie za bardzo przylegało.