Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 135
Dodano: 26.03.2012
Odsłon: 25941
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Zimną margarynę lub masło siekamy razem z mąką i solą. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki owinięte folią.
W tym czasie obieramy jabłuszka. Kroimy na cztery części, usuwamy środek z pestkami i kroimy na plasterki. Przekładamy do michy, polewamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, cynamonem i łyżką mąki. Odstawiamy na chwilkę
W tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 rozwałkowujemy na cienki placek około 4-5 cm większy od tortownicy, w której będziemy piec ciasto ( ja robiłam na 26). Pomagając sobie wałkiem przekładamy go do tortownicy wysmarowanej masełkiem i podsypanej bułką tartą. Wyklejamy spód i brzegi.
Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowany farsz z jabłek. Na to trochę startego masełka. I przykrywamy wierzch rozwałkowaną pozostałością ciasta. Brzegi odcinamy i sklejamy ze sobą spód ciasta i wierzch. Na środku ciasta nacinamy krzyżyk, żeby wypuścić powietrze ze środka.
Z pozostałej części ciasta, którą odcinaliśmy, można się pobawić i potworzyć. Ja wycięłam listki i ozdobiłam nimi ciasto.
Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 220 stopniach przez 45 minut. Jeżeli po jakimś czasie, zauważymy, że ciasto nam się za szybko rumieni i przypala, to można je przykryć folią aluminiową, ale tak luźno, żeby nie za bardzo przylegało.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

asiula288 28 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Przepis na pewno jest angielski i to pochodzący ze starych czasów :) A z tego co się orientuje American Pie jest na zwykłym słodkim, kruchym cieście. : ) Polecam wypróbować, żeby poczuć różnicę xD2 Kto głosował? | Odpowiedz

lippy-25 28 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Zawsze myślałam, że to ciasto amerykańskie, w końcu od tego ciasta wziął się tytuł filmu "American Pie" ;)2 Kto głosował? | Odpowiedz

kaskasz83 27 marca 2012Zgłoś do usunięcia
wygląda świetnie - ląduje w ulubionych ;)2 Kto głosował? | Odpowiedz