Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie słonego ciasta, ze słodkim wnętrzem! Niebiańska rozkosz....a do tego szybka w przygotowaniu : )
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 7
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10229
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 187
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 33
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 28
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 7
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10229
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 187
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 33
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 28
Składniki
Zimną margarynę lub masło siekamy razem z mąką i solą. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki owinięte folią.
W tym czasie obieramy jabłuszka. Kroimy na cztery części, usuwamy środek z pestkami i kroimy na plasterki. Przekładamy do michy, polewamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, cynamonem i łyżką mąki. Odstawiamy na chwilkę
W tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 rozwałkowujemy na cienki placek około 4-5 cm większy od tortownicy, w której będziemy piec ciasto ( ja robiłam na 26). Pomagając sobie wałkiem przekładamy go do tortownicy wysmarowanej masełkiem i podsypanej bułką tartą. Wyklejamy spód i brzegi.
Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowany farsz z jabłek. Na to trochę startego masełka. I przykrywamy wierzch rozwałkowaną pozostałością ciasta. Brzegi odcinamy i sklejamy ze sobą spód ciasta i wierzch. Na środku ciasta nacinamy krzyżyk, żeby wypuścić powietrze ze środka.
Z pozostałej części ciasta, którą odcinaliśmy, można się pobawić i potworzyć. Ja wycięłam listki i ozdobiłam nimi ciasto.
Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 220 stopniach przez 45 minut. Jeżeli po jakimś czasie, zauważymy, że ciasto nam się za szybko rumieni i przypala, to można je przykryć folią aluminiową, ale tak luźno, żeby nie za bardzo przylegało.