Do góry

Desery Przepis na:

Aromatyczne miniszarlotki

Aromatyczne miniszarlotki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Aromatyczne miniszarlotki"

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 15 dag masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 duże jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki cukru (o drobnych kryształkach)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • cukier puder do posypania gotowych miniszarlotek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużej misce połącz mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj posiekane chłodne masło, dolej jogurt. Wszystkie szybko wyrób, aby powstało elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą, po czym włóż na 30 minut do lodówki.

  2. Jabłka umyj, a następnie cienko obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Pokrojone jabłka włóż do miski, dodaj cukier, cynamon, mąkę oraz sok jabłkowy. Starannie wymieszaj.

  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, wykrój niego kółka. Nałóż na nie po dużej łyżce jabłek, po czym nakryj drugą porcją ciasta (możesz też powkładać krążki ciasta do małych foremek, nałożyć jabłka i przykryć wierzch ciastem).

  4. Brzegi ciasta mocno sklej. Na górze każdego ciastka zrób nieduże nacięcie. Następnie wstaw ciastka na blasze nakrytej papierem do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 170°C.

  5. Piecz, aż wierzch miniszarlotek się zrumieni (ok. 20-25 minut). Podawaj lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem.

  6. Miniszarlotki będą znakomicie smakowały ze świeżo ubitą śmietaną (kremówką).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń