Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Aromatyczne miniszarlotki"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 361
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1773
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 361
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1773
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Składniki
W dużej misce połącz mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj posiekane chłodne masło, dolej jogurt. Wszystkie szybko wyrób, aby powstało elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą, po czym włóż na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyj, a następnie cienko obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Pokrojone jabłka włóż do miski, dodaj cukier, cynamon, mąkę oraz sok jabłkowy. Starannie wymieszaj.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, wykrój niego kółka. Nałóż na nie po dużej łyżce jabłek, po czym nakryj drugą porcją ciasta (możesz też powkładać krążki ciasta do małych foremek, nałożyć jabłka i przykryć wierzch ciastem).
Brzegi ciasta mocno sklej. Na górze każdego ciastka zrób nieduże nacięcie. Następnie wstaw ciastka na blasze nakrytej papierem do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 170°C.
Piecz, aż wierzch miniszarlotek się zrumieni (ok. 20-25 minut). Podawaj lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Miniszarlotki będą znakomicie smakowały ze świeżo ubitą śmietaną (kremówką).Źródło: Świat kobiety