Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Baba marmurkowa"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 851
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2731
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3161
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 851
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2731
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3161
Składniki
Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia, dodaj sól, wymieszaj. Miękką margarynę utrzyj mikserem z 27 dag cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Nie przerywając miksowania, stopniowo wbijaj po jednym jajku. Następnie do masy maślano-jajecznej dodawaj po łyżce suchych składników oraz 3 łyżki mleka, wciąż miksując na wolnych obrotach, aż do połączenia się składników.
2/3 ciasta przelej do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Do reszty ciasta dodaj kakao, pozostały cukier oraz mleko. Dokładnie wymieszaj.
Ciemne ciasto wyłóż na jasne i przemieszaj widelcem, aby powstały zygzaki. Możesz też wykładać naprzemiennie po 2 łyżki ciasta każdego koloru. Piecz 60 min w piekarniku nagrzanym do 180° C do tzw. suchego patyczka. Wystudź.
Przygotuj polewę. W garnuszku roztop masło i dodaj pokruszoną czekoladę. Odstaw na 3 min a następnie mieszaj, aż się rozpuści. Gdy lekko przestygnie, udekoruj nią ciasto.
80 minut, Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie