Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki z mąki amarantusowej i pełnoziarnistej z owocowym nadzieniem i kruszonką
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1616
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 688
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1616
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 688
Składniki
Mąkę amarantusową i pszenną przesiewamy i mieszamy dokładnie ze sobą. Do mąki dodajemy posiekane na kawałki masło lub margarynę oraz żółtka i śmietanę. Szybko łączymy składniki. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie kroimy śliwki na mniejsze kawałki i posypujemy je cynamonem i ewentualnie cukrem.
Ciastem wylepiamy foremki posmarowane odrobiną oliwy z oliwek. Układamy śliwki, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.