Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki amarantusowe

Babeczki amarantusowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 493

Kruche babeczki z mąki amarantusowej i pełnoziarnistej z owocowym nadzieniem i kruszonką

Składniki

  • 1 szklanka mąki amarantusowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru (można mniej),
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Na nadzienie owoce, opcjonalnie cukier i cynamon,
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę amarantusową i pszenną przesiewamy i mieszamy dokładnie ze sobą. Do mąki dodajemy posiekane na kawałki masło lub margarynę oraz żółtka i śmietanę. Szybko łączymy składniki. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie kroimy śliwki na mniejsze kawałki i posypujemy je cynamonem i ewentualnie cukrem.

  2. Ciastem wylepiamy foremki posmarowane odrobiną oliwy z oliwek. Układamy śliwki, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń