Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki z mąki amarantusowej i pełnoziarnistej z owocowym nadzieniem i kruszonką
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4998
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5861
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7601
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4998
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5861
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7601
Składniki
Mąkę amarantusową i pszenną przesiewamy i mieszamy dokładnie ze sobą. Do mąki dodajemy posiekane na kawałki masło lub margarynę oraz żółtka i śmietanę. Szybko łączymy składniki. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie kroimy śliwki na mniejsze kawałki i posypujemy je cynamonem i ewentualnie cukrem.
Ciastem wylepiamy foremki posmarowane odrobiną oliwy z oliwek. Układamy śliwki, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.