Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki orkiszowe z jabłkiem, słodzone daktylami

Babeczki orkiszowe z jabłkiem, słodzone daktylami

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 552

Dodano:

Odsłon: 2358

Przyszła ochota na słodycz :D Są i więc orkiszowe babeczki :) Dobre na śniadanie, przekąskę i podwieczorek :D

Składniki

  • 130 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g daktyli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jabłka (jedno ścieramy na tarce - średnie oczka a drugie kroimy w kostkę)
  • 25 g roztopionego masła
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko - (białko i żółtko osobno) + szczypta soli do ubicia białka
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki soku z cytryny
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babeczki orkiszowe z jabłkiem, słodzone daktylami

Przygotowanie

  1. Jabłko obieramy ze skórki (jedno ścieramy na tarce - średnie oczka a drugie kroimy w kostkę).
    Daktyle przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody, gotujemy je na średnim gazie aż odparuje płyn i z naszych daktyli powstanie "papka". Pozostawiamy do przestygnięcia. Jeśli nie uzyskacie efektu "papki" to wystarczy po odparowaniu wody zblendować daktyle.
    Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę
    W jednej misce mieszamy mokre składniki - żółtko, jogurt, roztopione masło, sok z cytryny, daktyle oraz starte jabłko i pokrojone w kostkę. Wszystko mieszamy
    w drugiej misce przesiewamy mąki, cynamon, sodę. (przesiane otręby pozostawiamy i wrzucamy je na samym końcu - przed dodaniem białka)
    Suche składniki łączymy z mokrymi i dokładnie wszystko razem mieszamy tak aby połączyły się składniki, wrzucamy otręby i znów mieszamy. Delikatnie dodajemy ubite białko - mieszamy. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i przekładamy naszą masę - 1 czubata łyżka na foremkę/papilotkę. Pieczemy w 160'C z termoobiegiem przez 20 min. - 25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 04 czerwca 2018 Fajny ten przepis, tylko dlaczego obierasz jabłka ? To co najwartościowsze w nim, jest pod skórką ! Przepis zabieram. Dzięki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń