Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyszła ochota na słodycz :D Są i więc orkiszowe babeczki :) Dobre na śniadanie, przekąskę i podwieczorek :D
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 927
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2799
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3368
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 927
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2799
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3368
Składniki
Jabłko obieramy ze skórki (jedno ścieramy na tarce - średnie oczka a drugie kroimy w kostkę). Daktyle przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody, gotujemy je na średnim gazie aż odparuje płyn i z naszych daktyli powstanie "papka". Pozostawiamy do przestygnięcia. Jeśli nie uzyskacie efektu "papki" to wystarczy po odparowaniu wody zblendować daktyle. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę W jednej misce mieszamy mokre składniki - żółtko, jogurt, roztopione masło, sok z cytryny, daktyle oraz starte jabłko i pokrojone w kostkę. Wszystko mieszamy w drugiej misce przesiewamy mąki, cynamon, sodę. (przesiane otręby pozostawiamy i wrzucamy je na samym końcu - przed dodaniem białka) Suche składniki łączymy z mokrymi i dokładnie wszystko razem mieszamy tak aby połączyły się składniki, wrzucamy otręby i znów mieszamy. Delikatnie dodajemy ubite białko - mieszamy. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i przekładamy naszą masę - 1 czubata łyżka na foremkę/papilotkę. Pieczemy w 160'C z termoobiegiem przez 20 min. - 25 min.