Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki z domową frużeliną wiśniową i opalaną bezą
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38174
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38174
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy na godzinę do lodówki Ciasto wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka. Blaszkę do muffinek smarujemy masłem lub olejem, i posypujemy bułką tartą. Kółka z ciasta układamy w otworach, dociskamy szklanką. Ewentualnie poprawiamy ręcznie. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Wiśnie i cukier wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, tak by zakryła dno. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie wody. Gotujące wiśnie zagęszczamy skrobią - powstanie gęsty kisiel. Odstawiamy do wystygnięcia. Wodę gotujemy z cukrem. W tym samym czasie ubijamy białka. Gdy woda z cukrem uzyska temperaturę 120 stopni, wlewamy powoli do ubitych białek. Całość ubijamy do momentu aż beza wystygnie. Na kruche spody wykładamy frużelinę, następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę. Opalamy