Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki z domową frużeliną wiśniową i opalaną bezą
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2486
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 87
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2486
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 87
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy na godzinę do lodówki Ciasto wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka. Blaszkę do muffinek smarujemy masłem lub olejem, i posypujemy bułką tartą. Kółka z ciasta układamy w otworach, dociskamy szklanką. Ewentualnie poprawiamy ręcznie. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Wiśnie i cukier wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, tak by zakryła dno. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie wody. Gotujące wiśnie zagęszczamy skrobią - powstanie gęsty kisiel. Odstawiamy do wystygnięcia. Wodę gotujemy z cukrem. W tym samym czasie ubijamy białka. Gdy woda z cukrem uzyska temperaturę 120 stopni, wlewamy powoli do ubitych białek. Całość ubijamy do momentu aż beza wystygnie. Na kruche spody wykładamy frużelinę, następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę. Opalamy