Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z frużeliną wiśniową i bezą włoską

Babeczki z frużeliną wiśniową i bezą włoską

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 167

Dodano:

Odsłon: 255

Kruche babeczki z domową frużeliną wiśniową i opalaną bezą

Składniki

  • 300g mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wiśni mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • woda
  • 2 białka
  • 30ml wody
  • 150g cukru
> 6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Babeczki z frużeliną wiśniową i bezą włoską

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy na godzinę do lodówki
    Ciasto wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka.
    Blaszkę do muffinek smarujemy masłem lub olejem, i posypujemy bułką tartą.
    Kółka z ciasta układamy w otworach, dociskamy szklanką.
    Ewentualnie poprawiamy ręcznie.
    Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.

    Wiśnie i cukier wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, tak by zakryła dno.
    Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie wody.
    Gotujące wiśnie zagęszczamy skrobią - powstanie gęsty kisiel.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Wodę gotujemy z cukrem. W tym samym czasie ubijamy białka.
    Gdy woda z cukrem uzyska temperaturę 120 stopni, wlewamy powoli do ubitych białek.
    Całość ubijamy do momentu aż beza wystygnie.

    Na kruche spody wykładamy frużelinę,
    następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę. Opalamy



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń