Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna drożdżowa babka pachnąca skórką cytrynową i bakaliami.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8720
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 615
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8720
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 615
Składniki
W letnim mleku rozpuścić drożdże. Dodać 1/3 szklanki mąki i łyżkę cukru. Całość wymieszać na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Ubić całe jajka z żółtkami razem z cukrem, skórką cytrynową, solą i cukrem waniliowym. Dodać masę jajeczno-cukrową do zaczynu. Dosypać resztę mąki i wymieszać do połączenia składników (około 5 minut). Dodać masło pokrojone na kawałki i wymieszać. Dosypać bakalie i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej wcześniej formy i pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po upieczeniu polać polewą i posypać płatkami migdałów. Smacznego