Do góry

Desery Przepis na:

Babka morelowa z kaszą

Babka morelowa z kaszą

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 77

Dodano:

Odsłon: 1084

Babka jest naprawdę przepyszna :-) Lekko wilgotna, aromatyczna, nie za słodka. Polecam :-)

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g margaryny
  • 250 g kaszy manny
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 olejek spirytusowy pomarańczowy
  • 100 - 150 g suszonych moreli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • garść płatków migdałowych
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Morele - suszone morele przed spożyciem warto najpierw namoczyć. Wówczas nada się owocom soczystości, miękkości i będą bardziej smaczniejsze. Suszone morele pokroić w paseczki i przełożyć do małej miski i zalać wrzącą wodą. Wody nalać tyle, aby pokryły owoce. Moczyć morele około 30 minut. Następnie odcedzić owoce.

  2. Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olejek spirytusowy pomarańczowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną - zmiksować na gładką masę. Następnie do ciasta dodać pokroje w paseczki morele i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.
    Piec 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C do suchego patyczka.

  3. Wystudzone ciasto ozdobić rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej tworząc esy floresy i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.

  4. Rada:
    - w wielu przepisach na ciasta z użyciem kaszy manny spotkamy się z gotowaniem kaszy manny na mleku, czy moczeniem jej w śmietanie - według mnie nie ma takiej potrzeby. Ja do ciast używam suchej kaszy manny i ciasto wychodzi gładkie, wilgotne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 24 marca widać, że jest wilgotna, taka najlepsza! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 24 marca Brzmi bardzo smacznie i zachęcająco :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń