Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka jest naprawdę przepyszna :-) Lekko wilgotna, aromatyczna, nie za słodka. Polecam :-)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 11
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 25
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2065
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 11
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 25
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2065
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Składniki
Morele - suszone morele przed spożyciem warto najpierw namoczyć. Wówczas nada się owocom soczystości, miękkości i będą bardziej smaczniejsze. Suszone morele pokroić w paseczki i przełożyć do małej miski i zalać wrzącą wodą. Wody nalać tyle, aby pokryły owoce. Moczyć morele około 30 minut. Następnie odcedzić owoce.
Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olejek spirytusowy pomarańczowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną - zmiksować na gładką masę. Następnie do ciasta dodać pokroje w paseczki morele i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Piec 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto ozdobić rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej tworząc esy floresy i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Rada: - w wielu przepisach na ciasta z użyciem kaszy manny spotkamy się z gotowaniem kaszy manny na mleku, czy moczeniem jej w śmietanie - według mnie nie ma takiej potrzeby. Ja do ciast używam suchej kaszy manny i ciasto wychodzi gładkie, wilgotne.