Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka jest naprawdę przepyszna :-) Lekko wilgotna, aromatyczna, nie za słodka. Polecam :-)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118469
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8538
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3147
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2316
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1619
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118469
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8538
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3147
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2316
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1619
Składniki
Morele - suszone morele przed spożyciem warto najpierw namoczyć. Wówczas nada się owocom soczystości, miękkości i będą bardziej smaczniejsze. Suszone morele pokroić w paseczki i przełożyć do małej miski i zalać wrzącą wodą. Wody nalać tyle, aby pokryły owoce. Moczyć morele około 30 minut. Następnie odcedzić owoce.
Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olejek spirytusowy pomarańczowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną - zmiksować na gładką masę. Następnie do ciasta dodać pokroje w paseczki morele i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Piec 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto ozdobić rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej tworząc esy floresy i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Rada: - w wielu przepisach na ciasta z użyciem kaszy manny spotkamy się z gotowaniem kaszy manny na mleku, czy moczeniem jej w śmietanie - według mnie nie ma takiej potrzeby. Ja do ciast używam suchej kaszy manny i ciasto wychodzi gładkie, wilgotne.