Do góry

Desery Przepis na:

Babka "Latte Macchiato"

Babka Latte Macchiato

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 1544

Dodano:

Odsłon: 4175

Babka "Latte Macchiato" łączy w sobie doskonały smak ciasta czekoladowego i ciasta kawowego. Jest to deser prosty i szybki w wykonaniu. Babka "Latte Macchiato" moim zdaniem doskonale wpisuje się w okres karnawału. Niezwykły aromat i smak tego wypieku sprawia, iż to ciasto zostaje na długo zapamiętane. Nawiązując do mojej ulubionego połączenia smakowego czyli wspomnianej kawy i czekolady mogę powiedzieć, iż to ciasto jest doskonałą kompozycją smaków.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babka "Latte Macchiato"

Przygotowanie

  1. Miękką margarynę rozpuszczam. Studzę. Jajka ubijam na puszystą masę wraz z cukrem. Do masy dodaje rozpuszczoną margarynę. Miksuję. Do masy dodaję jogurt naturalny. Miksuję. Masę dzielę na dwie połowy. Do pierwszej dodaje likier czekoladowy. Miksuję. Do drugiej dodaję likier kawowy. Miksuję. Do obu mas dodaję po 200 g mąki oraz po 6 g proszku do pieczenia. Miksuję. Do pierwszej masy dodaję kakao. Miksuję. Do drugiej dodaję kawę rozpuszczalną. Miksuję. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułka tarta. Naprzemiennie wlewam obie masy do formy. Ciasto piekę około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzę. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję nią ciasto.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń