Do góry

Desery Przepis na:

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 536

Dodano:

Odsłon: 28130

Pyszny bakaliowiec ala wilgotny keksik. Przepis również zdobyczny.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 6 jabłek pokroić w kostkę, wsypać 1 szklankę cukru i odstawić do czasu aż jabłka puszczą sok (około 15 - 20 min.

  2. Wbić 3-4 jajka, wsypać 2 szklanki mąki wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżeczką sody.

  3. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

  4. Wsypać bakalie (ja dodaję paczkę mieszanki keksowej, rodzynki i orzechy), wszystko delikatnie wymieszać.

  5. Ciasto wyłożyć do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

  6. Piec około 1 godziny w temperaturze ok. 200 stopni. Żeby ciasto nie spaliło się od góry przykrywam pergaminem. Temperatura jednak zależy od piekarnika.
    (Przepis dostałam od koleżanki).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 27 marca 2010 Fakt, wygląda jak keks, czyli bardzo fajnie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 27 marca 2010 Robie podobne i uważam, że ciasto jest bardzo dobre .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jolusia 27 marca 2010 Dziękuję. Na zamieszczonej fotce jeszcze cieplutkie. Pozdrawiam serdecznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 27 marca 2010 Ale pięknie wygląda! I te bakalie - coś w sam raz dla mnie. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń