Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Asabia el Aroos – paluszki panny mlodej Afganska wersja baklavy, slodkich ciasteczek z orzechowym nadzieniem… bardzo slodka, ale nie da sie im oprzec :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
ugotowac syrop (wszystkie skladniki, okolo 20 min) I ostudzic
przygotowac nadzienie. Najlepiej wszystko razem wymieszac w malakserze, ew bardzo dorbno posiekac orzechy I wymieszac z cukrem
ciasto Filo przyciac na kwadraty (tak ok 4x4cm) I aby nie obeschly – przykryc zwilzona sciereczka (ale nie zupelnie mokra)… uwazac na filo, bo jest bardzo delikatne. brac kazdy kwadrat, lekko posmarowac maslem I przykryc kolejnym, na niego lyzeczka ukladac troche farszu, I zwijac jak cygara (podwijajac boki, aby farsz nie wyplynal)
ulozyc na blasze (najlepiej na papierze pergaminowym) I lekko posmarowac kazde “cygaro” ubeltanym jajkiem piec ok 20 min az beda zloto-brazowe. Jeszcze cieple wkladac do syropu na chwile I ukladac na pulmisku.
idelanie pasuje do kawy czy herbaty… najlepiej