Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Asabia el Aroos – paluszki panny mlodej Afganska wersja baklavy, slodkich ciasteczek z orzechowym nadzieniem… bardzo slodka, ale nie da sie im oprzec :)
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9975
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8995
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6373
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9975
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8995
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6373
Składniki
ugotowac syrop (wszystkie skladniki, okolo 20 min) I ostudzic
przygotowac nadzienie. Najlepiej wszystko razem wymieszac w malakserze, ew bardzo dorbno posiekac orzechy I wymieszac z cukrem
ciasto Filo przyciac na kwadraty (tak ok 4x4cm) I aby nie obeschly – przykryc zwilzona sciereczka (ale nie zupelnie mokra)… uwazac na filo, bo jest bardzo delikatne. brac kazdy kwadrat, lekko posmarowac maslem I przykryc kolejnym, na niego lyzeczka ukladac troche farszu, I zwijac jak cygara (podwijajac boki, aby farsz nie wyplynal)
ulozyc na blasze (najlepiej na papierze pergaminowym) I lekko posmarowac kazde “cygaro” ubeltanym jajkiem piec ok 20 min az beda zloto-brazowe. Jeszcze cieple wkladac do syropu na chwile I ukladac na pulmisku.
idelanie pasuje do kawy czy herbaty… najlepiej