Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwe, smaczne, szybkie do przygotowania i niedrogie
Z pierwszego opakowania ciasta francuskiego odetnij 3/4 placka i rozciągaj ciasto w dłoniach aż uzyskasz rozmiar i kształt Twojej blachy do pieczenia. Ułóż je na blasze zakrywając całą jej powierzchnię. Blacha powinna być płaska.
Orzechy pokrusz na drobne kawałaki (można użyć do tego robota, wałka lub kupić orzechy już zmielone na drobne kawałki) i wymieszaj z 5 łyżkami cukru. Połową takiej mieszanki posyp dokładnie płat ciasta francuskiego ułożony wcześniej na tortownicy.
Pozostałą z pierwszego opakowania 1/4 płatu ciasta francuskiego rozciągnij w dłoniach tak, aby zakryła połowę ułożonego na blasze ciasta. Następnie odetnij 1/4 ciasta z drugiego opakowania i też rozciągając zakryj drugą połowę ciasta posypanego orzechami.
Teraz posyp powierzchnię ciasta pozostałymi orzechami z cukrem.
Resztę ciasta francuskiego (3/4 drugiego opakowania) rozciągnij w dłoniach i zakryj nim całą powierzchnię ciasta na blasze. Teraz pokrój całość na blasze na prostokąty lub romby.
Całość piecz do zrumienienia (około 20 minut). Gdy ciasto będzie się piekło przygotuj syrop: szklankę wody zagotuj z 3/4 szklanki cukru, 2 łyżkami miodu i sokiem z cytryny. Wyłącz, gdy tylko się zagotuje, nie powinien zgęstnieć.
Wyjmij ciasto z piekarnika i polej każdy kawałek ugotowanym syropem. Poczekaj aż ostygnie i delektuj się smakiem!
Smaczny pomysł na "Orientalna baklawa"
Odsłon: 17
Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik zrobiony z ogórków, czosnku i orzech...
Odsłon: 1786
Smaczna i szybka sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi , cebulą, jabłk...
Odsłon: 162
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 32536
Chorwackie klopsiki to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Pysznie sm...
Odsłon: 3572
Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik zrobiony z ogórków, czosnku i orzech...
Odsłon: 1786
Smaczna i szybka sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi , cebulą, jabłk...
Odsłon: 162
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 32536
Chorwackie klopsiki to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Pysznie sm...
Odsłon: 3572
Składniki
Z pierwszego opakowania ciasta francuskiego odetnij 3/4 placka i rozciągaj ciasto w dłoniach aż uzyskasz rozmiar i kształt Twojej blachy do pieczenia. Ułóż je na blasze zakrywając całą jej powierzchnię. Blacha powinna być płaska.
Orzechy pokrusz na drobne kawałaki (można użyć do tego robota, wałka lub kupić orzechy już zmielone na drobne kawałki) i wymieszaj z 5 łyżkami cukru. Połową takiej mieszanki posyp dokładnie płat ciasta francuskiego ułożony wcześniej na tortownicy.
Pozostałą z pierwszego opakowania 1/4 płatu ciasta francuskiego rozciągnij w dłoniach tak, aby zakryła połowę ułożonego na blasze ciasta. Następnie odetnij 1/4 ciasta z drugiego opakowania i też rozciągając zakryj drugą połowę ciasta posypanego orzechami.
Teraz posyp powierzchnię ciasta pozostałymi orzechami z cukrem.
Resztę ciasta francuskiego (3/4 drugiego opakowania) rozciągnij w dłoniach i zakryj nim całą powierzchnię ciasta na blasze. Teraz pokrój całość na blasze na prostokąty lub romby.
Całość piecz do zrumienienia (około 20 minut). Gdy ciasto będzie się piekło przygotuj syrop: szklankę wody zagotuj z 3/4 szklanki cukru, 2 łyżkami miodu i sokiem z cytryny. Wyłącz, gdy tylko się zagotuje, nie powinien zgęstnieć.
Wyjmij ciasto z piekarnika i polej każdy kawałek ugotowanym syropem. Poczekaj aż ostygnie i delektuj się smakiem!
Przepisy Desery
Desery
Tarta z agrestem
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Tarta z agrestem
Delikatny smaczny deserek.
Odsłon: 72
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 248