Do góry

Desery Przepis na:

Bananowiec

Bananowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 33

Dodano:

Odsłon: 5665

W restauracji, w której pracuję, codziennie pojawia się świeże ciasto. Czasami jest tylko kilka minut, aby szybko „zakręcić” jakieś ciasto, które będzie można wydać na salę razem z obiadem. Dzisiaj, widząc, że pod ręką mam banany mój wybór padł na bananowca. Szybkie i bardzo tanie ciasto, o fantastycznym smaku i zapachu banana. Samo wyrobienie ciasta zajmuje niewiele ponad 5 minut. Jeśli ktoś nie ma pomysłu na szybki deser – gorąco polecam ;)
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Banany kroimy w kawałki. Dodajemy jogurt naturalny, cukier, cukier waniliowy, olej i blendujemy na papkę.

    Jeśli nie mamy w domu blendera, możemy rozgnieść banany widelcem lub „potraktować” je praską do puree.

    Do masy dodajemy olej, jajka i mieszamy, aż składniki się połączą.

    Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy chwilę.

    Całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 45-50 minut.

    Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

K2018 12 marca 2018 a mi się nie udało to ciasto. Wyszedł zakalec..:/
Piekłam w keksówce - więc albo zła blaszka, albo za mało mąki..
Może powinno być 3 szklanki?? a nie 3/4 szklanki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 12 lutego 2016 przyłączam się do pytania o ilość mąki ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń