Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wśród moich przyjaciół jest sporo osób uczulonych na gluten i nie jest to moda czy dieta cud tylk prawdziwy problem, który kończy się bardzo nieprzyjemnie po jakimkolwiek zjedzeniu produktów glutenowych. Z myślą o nich postanowiłem zacząć poszukiwać deseru, który nie tylko każdemu smakuje ale również może być bezpiecznie konsumowany w celiakii. Stworzyłem go na bazie kokosu, też zdrowy ale przede wszystkim smaczny :D uwielbiam wszelkie produkty kokosowe, olej, mleko, śmietankę czy masło…tak masło i wiecie co można je samemu zrobić. Można też kupić ale po co skoro do zrobienia wystarczy blender i wiórki kokosowe. Takie masło można zastosować do deserów ale też na kanapkę, jak tylko chcecie. Aby zrobić masło wrzuć wióki do blendera i mixuj na najwyższych obrotach przez 15 min. Od czasu do czasu przemieszaj. Czasami jeśli blender jest o słabszej mocy będzie to trwało 20 min, bądzcie cierpliwi i poczekajcie na kremową konsystencję. Z minuty na minutę wiórki zaczną wydzielać olejki, które sprawią, że masa zacznie zmieniać konsystencję. Zajrzyj na mojego facebooka i Instagram po więcej inspiracji!
Aby zrobić masło kokosowe wrzuć wióki do blendera i mixuj na najwyższych obrotach przez 15 min. Od czasu do czasu przemieszaj. Czasami jeśli blender jest o słabszej mocy będzie to trwało 20 min, bądzcie cierpliwi i poczekajcie na kremową konsystencję. Z minuty na minutę wiórki zaczną wydzielać olejki, które sprawią, że masa zacznie zmieniać konsystencję.
Do zblendowanych przez 15-20 min wiórek dodaj borówki/jagody, miód i startą skórkę z cytryny – mixuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wsyp masę do formy i dokłdnie przyciśnij szpatułką aby blok był zwarty. Odstaw do lodówki do ochłodzenia na min 1 godz.
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 58
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 53
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 192
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 58
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 53
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 192
Składniki
Aby zrobić masło kokosowe wrzuć wióki do blendera i mixuj na najwyższych obrotach przez 15 min. Od czasu do czasu przemieszaj. Czasami jeśli blender jest o słabszej mocy będzie to trwało 20 min, bądzcie cierpliwi i poczekajcie na kremową konsystencję. Z minuty na minutę wiórki zaczną wydzielać olejki, które sprawią, że masa zacznie zmieniać konsystencję.
Do zblendowanych przez 15-20 min wiórek dodaj borówki/jagody, miód i startą skórkę z cytryny – mixuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wsyp masę do formy i dokłdnie przyciśnij szpatułką aby blok był zwarty. Odstaw do lodówki do ochłodzenia na min 1 godz.
Przepisy Desery
Desery
Francuskie ciastka z rabarbarem
Desery
Truskawki z bitą śmietaną
Desery
Torcik truskawkowy bez pieczenia
Desery
Placek ucierany z truskawkami
Francuskie ciastka z rabarbarem
Francuskie ciastka z rabarbarem przygotujesz w kilka chwil. Wykonanie ciastek...
Odsłon: 12
Truskawki z bitą śmietaną
Nie ma pyszniejszego przysmaku na świecie niż truskawki z bitą śmietaną. Czek...
Odsłon: 43