Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1640
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1412
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1433
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1550
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1640
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1412
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1433
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1550
Składniki
Do miski wlać białka. Muszą być zimne- lepiej się ubijają. Pracę z mikserem rozpoczynamy od najwyższych obrotów. Stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy do momentu,gdy piana będzie lśniąca i gładka z charakterystycznym "hakiem" na końcówce skrzydełek. ( po dwóch próbach ogarniecie temat:)). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Piekarnik nastawić na 110st.C. Beziki wyciskać na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając małe odstępy. Kształt bezów zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni......mogą to być gwiazdki.....kwiatki....muszelki.....i inne. Blaszki włożyć do piekarnika i suszyć ok.50-60 min.
Ja po upływie 45 min. wyciągam 1 bezik, chwilkę czekam aż przestygnie i próbuję. Lubię, gdy w środku jest również wysuszony. Jeżeli jest "guma" suszę dalej. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Gdy już stwierdzicie,że to jest ten moment, wyciągamy blachę i odstawiamy na kilka minut. Nie zdejmujcie od razu bezików, bo z cukru zrobił się karmel i przykleił do papieru. Dajcie im wystygnąć. A gdy usłyszycie "pęknięcia", to ten czas, gdy można je zdjąć. Przekładać do pojemników, które można szczelnie zamknąć. Beziki możemy wykorzystać do ozdobienia tortu.....pokruszyć i wymieszać z bitą śmietaną lub po prostu oglądając ulubiony film.....schrupać z przyjemnością:)