Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkopowe muffinki z wisienką"
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 39
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 20
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 797
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2785
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 39
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 20
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 797
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2785
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę.
Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z 1/4 owocu zetrzyj skórkę. Następnie z całej cytryny wyciśnij sok. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz makiem.
Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z masą żółtkową. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Potem małymi porcjami wsyp sypkie . Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę na muffinki z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je masłem. Do przygotowanej formy nałóż ciasto. Na każdej muffince połóż wisienkę. Lekko wciśnij ją w ciasto.
Muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. Piecz ok. 25 minut. Chwilę studź w formie. Potem wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw tak do wystudzenia. Zimne ciastka udekoruj wg uznania.
Ozdoba dla mamy
Stop polewę z czekolady, by dziecko mogło nią oblać babeczki. Twarożek utrzyj z odrobiną cukru i skórki cytrynowej. Połóż porcje kremu na ciastkach. Maluch może je dodatkowo ozdobić cukrową posypką i owocami.Źródło: Tina