Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkopowe muffinki z wisienką"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę.
Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z 1/4 owocu zetrzyj skórkę. Następnie z całej cytryny wyciśnij sok. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz makiem.
Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z masą żółtkową. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Potem małymi porcjami wsyp sypkie . Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę na muffinki z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je masłem. Do przygotowanej formy nałóż ciasto. Na każdej muffince połóż wisienkę. Lekko wciśnij ją w ciasto.
Muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. Piecz ok. 25 minut. Chwilę studź w formie. Potem wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw tak do wystudzenia. Zimne ciastka udekoruj wg uznania.
Ozdoba dla mamy
Stop polewę z czekolady, by dziecko mogło nią oblać babeczki. Twarożek utrzyj z odrobiną cukru i skórki cytrynowej. Połóż porcje kremu na ciastkach. Maluch może je dodatkowo ozdobić cukrową posypką i owocami.Źródło: Tina