Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkopowe muffinki z wisienką"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1947
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1634
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2612
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1947
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1634
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2612
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę.
Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z 1/4 owocu zetrzyj skórkę. Następnie z całej cytryny wyciśnij sok. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz makiem.
Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z masą żółtkową. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Potem małymi porcjami wsyp sypkie . Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę na muffinki z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je masłem. Do przygotowanej formy nałóż ciasto. Na każdej muffince połóż wisienkę. Lekko wciśnij ją w ciasto.
Muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. Piecz ok. 25 minut. Chwilę studź w formie. Potem wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw tak do wystudzenia. Zimne ciastka udekoruj wg uznania.
Ozdoba dla mamy
Stop polewę z czekolady, by dziecko mogło nią oblać babeczki. Twarożek utrzyj z odrobiną cukru i skórki cytrynowej. Połóż porcje kremu na ciastkach. Maluch może je dodatkowo ozdobić cukrową posypką i owocami.Źródło: Tina