Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z kremem mascarpone i owocami

Biszkopt z kremem mascarpone i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 4835

Łatwe, szybkie ciasto z delikatnym kremem z serka mascarpone i śmietanki.

Składniki

  • Na ciasto: Jajka, 4 sztuki
  • Mąka, 4 czubate łyżki
  • Cukier, 4 łyżki
  • szczypta soli
  • Na masę: Serek mascarpone, 250g
  • śmietana kremówka, 200g
  • cukier waniliowy lub pasta waniliowa, do smaku
  • Cukier puder, 4-5 łyżek
  • Dodatkowo: ulubione owoce (gruszki, kiwi, winogrona, brzoskwinie, maliny- wedle upodobań) starta czekolada (biała lub mleczna)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym dodajemy przesianą mąkę, mieszamy delikatnie do połaczenia. Pieczemy ok 25 min w temperaturze 170 st. Studzimy, przecinamy na dwa cienkie blaty.

  2. Schłodzoną śmietanę ubijamy, stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy/pastę waniliową. Pod koniec ubijania dodajemy zimny serek, ubijamy krótko na niższych obrotach tylko do połączenia serka i śmietany w jednolitą masę.
    Blaty lekko nasączamy przegotowaną wodą z sokiem z cytryny lub zalewą z owoców (jeśli mamy puszkowe, u mnie była to zalewa z gruszek). Smarujemy obficie pierwszy blat masą (2/3 masy), układamy pokrojone w plastry owoce, przykrywamy drugim blatem, wykładamy resztę masy na wierzch i boki ciasta, dekorujemy owocami. Posypujemy startą białą czekoladą i odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń