Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z serkiem mascarpone

Biszkopt z serkiem mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 102

Dodano:

Odsłon: 97203

Bardzo proste w wykonaniu ,delikatne w smaku ,idealne do kawy i herbaty.

Składniki

  • jajka, 3
  • mąka tortowa, 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cukier, 1/2 szklanki
  • olej, łyżka
  • woda mineralna gazowana, łyżka
  • składniki do masy:
  • opakowanie serka mascarpone, 250g
  • migdały(płatki)
  • rodzynki bądź inne bakalie
  • czekolada, 3 kostki
  • kilka orzechów włoskich
  • cukier puder, 2 i 1/2 łyżki
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Biszkopt z serkiem mascarpone

Przygotowanie

  1. Ten biszkopcik był pieczony w małej tortownicy posmarowanej wcześniej odrobiną margaryny i pokruszonej bułką tartą.Najpierw oddzielamy z 3 jajek żółtka od białek.Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę w misce,następnie do tej piany dodajemy pół szklanki cukru dalej miksujemy ,dodajemy żółtka nadal miksujemy.Do takiej masy dodajemy powoli pół szklanki mąki (w tym po 1 łyżeczce ziemniaczanej i proszku do pieczenia)i delikatnie mieszamy,póżniej wlewamy łyżkę wody gazowanej i oleju.Tak przyrządzone ciasto dajemy do tortownicy i pieczemy w piekarniku przez 25,30 minut w temp 170 stopni.

  2. Masa do ciasta:Kupujemy gotowe opakowanie serka mascarpone,dajemy go do miseczki,dodajemy do niego cukru pudru,garść rodzynek,garść płatków migdałowych,możemy dodać pokrojoną suszoną morele .

  3. Trzemy na tarce kilka kostek czekolady i kilka orzechów włoskich na posypkę i mieszamy razem .Kiedy biszkopt wystygnie ,przekrawamy do na połowę,i smarujemy większą ilością masy z serka mascarpone .Przykrywamy 2 częścią ciasta ,pozostałą częścią masy smarujemy wierzch biszkopta i posypujemy go posypką z czekolady i orzechów.Gotowe można jeść i delektować się delikatnym smakiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń