Do góry

Desery Przepis na:

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 1007

Blok czekoladowy ciastko, które zrobimy szybko i z tego co pod ręką. Blok czekoladowy kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem.

Składniki

  • 1 1/2 dużej paczki herbatników Petit Beurre
  • 300 gram masła
  • 400 gram cukru
  • 8 łyżek kakao
  • 240 ml wody
  • 250 gram mleka w proszku
  • 250 gram orzechów włoskich
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W większym garnku umieszczamy masło, cukier, kakao i wodę. Podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Gotową masę zdejmujemy z palnika.

  2. W misce kruszymy na drobno herbatniki, które wsypujemy do gorącej masy razem z mlekiem w proszku i dokładnie mieszamy.

  3. Posiekane drobno orzechy łączymy z masą i mieszamy.

  4. Masę przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i dekorujemy wg uznania. Mi akurat zostały okruszki herbatników i orzechów. Można również udekorować płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń