Do góry

Desery Przepis na:

Brownie

Brownie

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 219

Dodano:

Odsłon: 3864

Wyraziste w smaku, odrobine gorzkawe, mocno czekoladowe, bardzo wilgotne i ciężkie, z lekko chrupiącą skórką. Po prostu doskonałe brownie!

Składniki

  • 3 gorzkie czekolady o zawartości kakao minimum 70%
  • 250 gram masła
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki kakao do wypieków
  • 1/2 szklanki mąki
  • 25 świeżych malin + maliny do dekoracji
  • 100 gram pistacji
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W kąpieli wodnej rozpuścić masło i dodać gorzką czekoladę. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie ubić jajka ze szczypta soli i cukrem. Delikatnie wmieszać masę jajeczną do masy czekoladowej. Następnie dodać kakao wraz z mąką. Wymieszać wszystkie składniki tylko do ich połączenia. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 25cmx25cm. Maliny delikatnie wcisnąć w ciasto, oprószyć pokrojonymi pistacjami. Piec w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, przez 25 minut. Po upieczeniu studzić w otwartym piekarniku, a następnie na kratce przez kolejną godzinę. Ciasto potrzebuje odpocząć, wtedy zgęstnieje. Przyozdobić pozostałymi malinami i pistacjami.

    Ps: Dodatki zależą tylko i wyłącznie od Ciebie. Przepis jest na tyle uniwersalny, że zamiast malin i pistacji możesz użyć innych owoców (świeżych lub mrożonych), bakalii, orzechów czy ciasteczek :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń