Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Brownie z malinami i jagodami"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2197
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3297
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1347
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2096
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2197
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3297
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1347
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2096
Składniki
Jagody i maliny umyj w miseczce, przynajmniej dwa razy zmieniając wodę, i delikatnie osusz.
Do rondelka włóż tłuszcz. Dodaj połamane na kawałki obie czekolady oraz cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się rozpuszczą i powstanie gładka, jednolita masa. Zdejmij z ognia, wystudź. Przelej do miski, dodawaj po jednym jajku, mieszając mikserem. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po łyżce suchych składników.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż część owoców (resztę zostaw do dekoracji), lekko wciskając je w ciasto. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180° C.
Przygotuj polewę. Śmietankę kremówkę wlej do rondelka, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na 2-3 minuty. Następnie całość wymieszaj, aż do otrzymania gładkiej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć, posmaruj nią wierzch ciasta i udekoruj pozostałymi owocami.
80 minut Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie