Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brownie z orzechami"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 220
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 727
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 903
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 220
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 727
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 903
Składniki
W średnim rondelku lub w kąpieli wodnej rozpuść masło, dodaj posiekaną czekoladę oraz kakao. Podgrzewaj razem na niewielkim ogniu. Gdy się połączą, odstaw do wystudzenia. Jajka szybko roztrzep z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Dodaj przesianą mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Wlej masę czekoladową. Wymieszaj wszystko łyżką, aż się połączą. Dodaj orzechy pokrojone na grubsze plasterki i ponownie wymieszaj.
Prostokątną blaszkę o wielkości 13x24 cm (ale może być też większa – wtedy ciasto jest niższe i krócej je pieczemy), wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto. Piecz przez około 20-25 minut (ale nie dłużej, bo może zrobić się za suche) w temperaturze 180oC. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem udekoruj – np. pokrojonymi i uprażonymi orzechami (nerkowca lub laskowymi).
Ciasto będzie wybornie smakowało również udekorowane czekoladową polewą. Możesz ją przygotować z połamanej czekolady rozpuszczonej w gorącej kąpieli wodnej. Ciepłą polewą posmaruj ciasto i poczekaj, aż zastygnie.
Orzechy łatwiej pokroisz na płatki lub plasterki, jeśli namoczysz je w ciepłej wodzie.Źródło: Świat kobiety