Do góry

Desery Przepis na:

Cantuccini

Przepis dnia 2014-01-24
Cantuccini

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 3169

Cantuccini to włoskie ciasteczka, którym nikt się nie oprze. Mają wyjątkowy smak i aromat, a ich wykonanie zajmuje niewiele czasu i nie jest skomplikowane. Oryginalna receptura na ten przysmak polega na dodaniu do ciasta grubo posiekanych lub całych migdałów oraz skórki z cytryny lub pomarańczy. Oto przepis:

Składniki

  • 250g mąki
  • 2 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny
  • bakalie (np. migdały, orzechy, rodzynki, żurawina)
  • siemię lniane
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cantuccini

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu ciasta dodajemy do niego bakalie i żurawinę, łączymy je z ciastem, aby tworzyły całość. Następnie ciasto dzielimy na 2 lub 3 części (w zależności jakiej wielkości ciasteczka chcemy uzyskać) i z każdej części formujemy wałek o dowolnej grubości. Gotowe wałeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 20-25 min.

  2. Upieczone ciasto po wystygnięciu kroimy w około 1 cm plastry. Na ogół ciasteczka wychodzą dosyć twarde i kruche, więc polecam jeść je z ciepłym mlekiem lub kawą/herbatą.

    Cantucinni można przechowywać w szczelnych pojemnikach lub zjeść od razu. Uwierzcie mi, że ta druga wersja sprawdza się częściej ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BM87 24 stycznia 2014 Z Italią mam wiele wspólnego, a bakalie to moja słabość, więc powiem, że przepis trafił prosto w moje gusta. Pychota! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 24 stycznia 2014 Fajny przepis, a za sprawą bakalii będę miała mniej wyrzutów, że znów jem coś kalorycznego ;-) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 23 stycznia 2014 Już zapisałam sobie ten przepis, wielkie brawa za piękne i dokładne zdjęcia! Czy mogę zrezygnować z siemienia lnianego? Muszę je czymś zastąpić czy mogę pominąć? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń