Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4999
Dodano: 01.02.2020
Odsłon: 4737
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Upiekłam biszkopt. Blaszka 35×24 cm
Białka ubiłam ze szczyptą soli i stopniowo dodawałam cukier. Dodałam żółtka wciąż ubijając. Dosypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam aż składniki połączyły się w jednolitą masę. Piekłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 180 stopniach do ciemno złotego koloru wierzchu biszkoptu. Odstawiłam do wystygnięcia.
W dwóch szklankach przegotowanej wody rozpuściłam zawartość opakowania kawy cappuccino do nasączania biszkoptu i biszkoptów gotowych.
Zrobiłam masę.
Masło utarłam z cukrem pudrem, serkami, mlekiem w proszku, kawą cappuccino. Podzieliłam na dwie części.
Przekroiłam biszkopt na pół i nasączyłam kawą dolną część ciasta. Wyłożyłam połowę masy cappuccino. Biszkopty zanurzałam w kawie i wykładałam na masę. Kiedy biszkoptami pokryłam całą powierzchnię masy przykryłam je drugą częścią masy. Na to położyłam drugą połowę biszkoptu. Górną część nasączyłam również kawą.
Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyłam na wierzch ciasta.
Wstawiłam do lodówki – u mnie na całą noc. Oprószyłam ciasto kakao przed podaniem na stół.
Notatki:
* do masy cappuccino dodałam połowę opakowania kawy cappuccino orzechowej, można dodać więcej to ciasto będzie bardziej aromatyczne i kawowe
* do nasączania biszkoptu rozpuściłam całą kawę cappuccino orzechowe
* zamiast fixów do śmietany można dodać 1 czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody ok. 1/5 szklanki
* na tę blaszkę wykorzystałam 25 dkg biszkoptów
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 02 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Imponujące warstwy!1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 01 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Fajne, już jestem głodna :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 01 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Wlaśnie robię kawkę a Ty tak kusisz!!!! :)1 Kto głosował? | Odpowiedz