Do góry

Desery Przepis na:

Cappuccino (na biszkopcie)

Cappuccino (na biszkopcie)

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 4117

Dodano:

Odsłon: 3094

Cappuccino jest ciastem na każdą okazję, bardzo ładnie prezentuje się na talerzu a w smaku jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Zachęcam by upiec takie ciasto jeśli tylko lubicie kawę cappuccino, gwarantuję, że posmakuje Wam bardzo! To ciasto zrobiłam na upieczonym biszkopcie, z dodatkiem bitej śmietany, biszkoptów oraz masy cappuccino. Użyłam tu 1,5 opakowania kawy cappuccino, można użyć 1 opakowanie, ale ja chciałam uzyskać intensywny smak kawy. Miałam cappuccino orzechowe, można użyć o dowolnym smaku.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • Masa:
  • 1 masło 20 dkg
  • 2 serki waniliowe homogenizowane (łącznie 250 g)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • biszkopty podłużne albo okrągłe 25 dkg
  • pół opakowania kawy cappuccino
  • Bita śmietana:
  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 2 śmietan fix-y
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • kakao do posypania
  • całe opakowanie kawy cappuccino do nasączenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cappuccino (na biszkopcie)

Przygotowanie

  1. Upiekłam biszkopt. Blaszka 35×24 cm

    Białka ubiłam ze szczyptą soli i stopniowo dodawałam cukier. Dodałam żółtka wciąż ubijając. Dosypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam aż składniki połączyły się w jednolitą masę. Piekłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 180 stopniach do ciemno złotego koloru wierzchu biszkoptu. Odstawiłam do wystygnięcia.

  2. W dwóch szklankach przegotowanej wody rozpuściłam zawartość opakowania kawy cappuccino do nasączania biszkoptu i biszkoptów gotowych.

  3. Zrobiłam masę.

    Masło utarłam z cukrem pudrem, serkami, mlekiem w proszku, kawą cappuccino. Podzieliłam na dwie części.

  4. Przekroiłam biszkopt na pół i nasączyłam kawą dolną część ciasta. Wyłożyłam połowę masy cappuccino. Biszkopty zanurzałam w kawie i wykładałam na masę. Kiedy biszkoptami pokryłam całą powierzchnię masy przykryłam je drugą częścią masy. Na to położyłam drugą połowę biszkoptu. Górną część nasączyłam również kawą.

  5. Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyłam na wierzch ciasta.
    Wstawiłam do lodówki – u mnie na całą noc. Oprószyłam ciasto kakao przed podaniem na stół.

  6. Notatki:
    * do masy cappuccino dodałam połowę opakowania kawy cappuccino orzechowej, można dodać więcej to ciasto będzie bardziej aromatyczne i kawowe
    * do nasączania biszkoptu rozpuściłam całą kawę cappuccino orzechowe
    * zamiast fixów do śmietany można dodać 1 czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody ok. 1/5 szklanki
    * na tę blaszkę wykorzystałam 25 dkg biszkoptów

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń