Do góry

Desery Przepis na:

Chruściki bez smalcu

Chruściki bez smalcu

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 178

Dodano:

Odsłon: 512

Lekka wersja chruścików bez smalcu wieprzowego, który nadaje smaku, ale niekoniecznie jest zdrowy.

Składniki

  • 1/2 litra oleju roślinnego
  • 300 g mąki
  • 200 ml śmietany 30%
  • 80 g cukru
  • 30 g masła
  • 3 żółtka
  • 10 ml spirytusu 96%
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chruściki bez smalcu

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta:

    1. Wyrobić ciasto z podanych składników.
    2. Pozostawić je w lodówce na co najmniej 60 minut.

  2. Formowanie:

    1. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, podsypując w razie potrzeby mąką.

    2. Za pomocą noża (może być nóż do pizzy) uformować paski z nacięciem po środku.

  3. Ciasto przewinąć przez środek, tworząc charakterystyczne kokardki.

  4. Smażenie:

    1. W głębokim garnku rozgrzać 1/2 litra oleju roślinnego.

    2, Kiedy olej osiągnie temperaturę około 200 st. C smażyć chruściki po 4 sztuki. Kiedy nie posiadamy termometru, można wykonać próbę na małym kawałku ciasta.

    3. Proces odbywa się bardzo szybko, także smażenie na jednej i drugiej stronie zajmuje około 20-30 sekund.

    4. Za pomocą szczypiec wyjąć chruściki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

  5. Do dekorowania można użyć cukru pudru, przesypując go przez małe sitko.

    Chruściki lub jak kto woli, faworki wykonane zostały bez wykorzystania smalcu wieprzowego. Niewielka jest także ilość cukru. Dzięki temu są lżejsze i w stopniu minimalnym obciążają naszą wątrobę. A po smażeniu, nie unosi się po domu przez kilka dni, woń przypalonego smalcu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń