Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka wersja chruścików bez smalcu wieprzowego, który nadaje smaku, ale niekoniecznie jest zdrowy.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 352
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 67
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 352
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 67
Składniki
Przygotowanie ciasta: 1. Wyrobić ciasto z podanych składników. 2. Pozostawić je w lodówce na co najmniej 60 minut.
Formowanie: 1. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, podsypując w razie potrzeby mąką. 2. Za pomocą noża (może być nóż do pizzy) uformować paski z nacięciem po środku.
Ciasto przewinąć przez środek, tworząc charakterystyczne kokardki.
Smażenie: 1. W głębokim garnku rozgrzać 1/2 litra oleju roślinnego. 2, Kiedy olej osiągnie temperaturę około 200 st. C smażyć chruściki po 4 sztuki. Kiedy nie posiadamy termometru, można wykonać próbę na małym kawałku ciasta. 3. Proces odbywa się bardzo szybko, także smażenie na jednej i drugiej stronie zajmuje około 20-30 sekund. 4. Za pomocą szczypiec wyjąć chruściki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Do dekorowania można użyć cukru pudru, przesypując go przez małe sitko. Chruściki lub jak kto woli, faworki wykonane zostały bez wykorzystania smalcu wieprzowego. Niewielka jest także ilość cukru. Dzięki temu są lżejsze i w stopniu minimalnym obciążają naszą wątrobę. A po smażeniu, nie unosi się po domu przez kilka dni, woń przypalonego smalcu.