Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 117

ta wersja jest z żurawiną i orzechami

Składniki

  • 170g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 140g masła miękkiego
  • 30g kakao
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 180g cukru trzcinowego
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g czekolady białej posiekanej
  • 50g czekolady mlecznej posiekanej
  • 100g suszonej żurawiny
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka czekoladowe

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i wanilinowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Masa będzie dość sztywna, więc należy użyć drewnianej łopatki.
    Gdy masa będzie wymieszana, dodajemy posiekane orzechy, czekoladę białą i mleczną, suszoną żurawinę oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszamy.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki układamy ciastka na blaszce, zachowując duże odstępy między ciastkami. Ciastka delikatnie spłaszczamy.

    Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu 190°C) przez 15-18 minut (jeśli będziemy je piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut, całe będą chrupiące).

  2. Czekoladę mleczną można zastąpić gorzką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń