Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5894
Dodano: 10.05.2018
Odsłon: 4477
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Daktyle zalać gorącą wodą lub mlekiem i pozostawić na około 40 minut, aby zmiękły. Następnie rozdrobnić je blenderem dodając kakao i kilka łyżek płynu po moczeniu daktyli.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać posiekane masło i jajka. Dodając stopniowo płyn po moczeniu daktyli zagnieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję, z której można zrobić ciasteczka wielkości piłeczek do ping-ponga. Ciasteczka spłaszczyć z góry i nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Ciasteczka ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka zbyt mocno nie rosną, można więc dużych odstępów między nimi nie zostawiać.
Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 23 minuty.
Po upieczeniu ciasteczka są dość miękkie i mogą się kruszyć, dlatego należy zdjąć z blaszki razem z papierem i wystudzić.
Ciasteczka po wystudzeniu są dobre same w sobie, ale jeśli ktoś chce, to może polać je odrobiną gorzkiej czekolady.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 10 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Mniam, daktyle uwielbiam pod każdą postacią, a te ciacha wyglądają pysznie :D2 Kto głosował? | Odpowiedz