Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto agrestowo-porzeczkowe"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Ubijać aż cukier się rozpuści. Wciąż czas ubijając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajeczno-śmieta- nowej. Starannie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę obłożoną pergaminem.
Agrest i porzeczki oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć. Porzeczki oderwać od gałązek. Ciasto posypać agrestem. Piec w nagrzanym do 200oC piekarniku ok. 20 minut.
Po tym czasie otworzyć piekarnik i ciasto szybko posypać porzeczkami (można dodać do nich łyżkę, dwie grubego cukru, najlepiej trzcinowego) i dalej piec jeszcze ok. 15 minut.
ok. 55 minut
Ciasto stanie się bardziej aromatyczne, jeśli dodamy do niego kilka kropli olejku migdałowego.Źródło: Twoje Imperium