Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowe z kremem

Ciasto bananowe z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 5633

Ciasto bananowe z kremem ze spodem z ciasteczek oreo

Składniki

  • Ciasteczka oreo – 300 g
  • 180 g masła
  • ½ litra mleka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki zwykłej pszennej
  • ½ budyniu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 banany
  • sok z ½ cytryny
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasteczka oreo włożyć do robota kuchennego i zmielić na drobno lub umieścić je w folii spożywczej i potłuc tłuczkiem.

  2. Masło podgrzewać w garnku aż do całkowitego rozpuszczenia się.

  3. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.

  5. Tortownicę wysmarować masłem a następnie obłożyć jej spód oraz boki ciasteczkami oreo wymieszanymi z masłem.

  6. Wstawić do piekarnika na 12 minut po czym wyjąć i odstawić do przestygnięcia.

  7. Odlać 1 szklankę mleka, dodać cukier, masło, sól i zagotować.

  8. W pozostałej ilości mleku rozrobić żółtko, dodać mąkę, budyń dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, by nie było grudek. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę a następnie ponownie doprowadzić do wrzenia stale mieszając.

  9. Gorącą masę budyniową wylać na upieczone ciasto.

  10. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody a następnie odstawić do przestygnięcia.

  11. Śmietanę wraz z cukrem pudrem oraz rozpuszczoną żelatynę ubić na sztywno.

  12. Banany pokroić w plastry, polać je wyciśniętym sokiem z cytryny a następnie ułożyć na masie budyniowej delikatnie wciskając.

  13. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski żaroodpornej a następnie umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuścić.Następnie pokryć banany śmietaną kremówką.

  14. Czekoladę umieścić w szprycy bądź zrobić dziurkę w woreczku foliowym i formułować okręgi od środka aż po brzegi tortownicy. Następnie nożem robić delikatne nacięcia od brzegów ku środkowi. Ze względu na to, że czekolada zastyga tę czynność przy dekorowaniu należy wykonać dość szybko.

  15. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasiula2912 19 czerwca 2013 Ciasto ewidentnie pyszne! Na pewno częściej zagości na moim stole. Pozdrawiam,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiula2912 14 czerwca 2013 Pytanie: na jaką wielkość formy jest przewidziany przepis? Mam zamiar jutro zrobić :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń