Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto bananowo-kokosowe"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12451
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1404
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13416
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5671
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12451
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1404
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13416
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5671
Składniki
Miękkie masło ucieramy z połową cukru, skórką z cytryny i szczyptą soli. Kolejno dodajemy żółtka oraz po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i reszty cukru.
Jagody przebieramy, płuczemy i osączamy na sicie. Banany obieramy i kroimy w plastry.
Natłuszczoną i lekko oprószoną mąką ziemniaczaną tortownicę (26 cm) napełniamy połową ciasta. Na cieście rozkładamy banany, na które wylewamy resztę ciasta.
Na powierzchni rozkładamy równomiernie jagody. Ciasto posypujemy kokosem i wstawiamy na 50 minut do nagrzanego do 160oC piekarnika.
<strong>Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji 1 zł.</strong>
<strong>Wartość odżywcza 1 porcji 224 kcal. Białko 10 g. Tłuszcz 6,8 g. Węglowodany 64 g.</strong>
<strong>: banany nie ściemnieją, jeśli skropimy je sokiem z cytryny.</strong>Źródło: Rewia