Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto kakaowo-pistacjowe"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10411
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1166
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11579
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 588
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10411
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1166
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11579
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 588
Składniki
Pistacje posiekać. Rozciąć laskę wanilii i czubkiem noża wyskrobać rdzeń. Masło ucierać 6-8 minut mikserem z połową wanilii i słodzikiem w proszku. Miksując, kolejno wbijać jajka. Potem porcjami wsypywać na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wodę mineralną.
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę wymieszać z kakao, a drugą z pistacjami (trochę pistacji odłożyć).
Podłużną foremkę (poj. 1,5 l, dł. 25 cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać porcje ciasta ciemnego i pistacjowego. Lekko przemieszać widelcem, tworząc marmurkowy wzorek. Piec 45-55 minut w 175°C.
Pół godziny studzić ciasto w foremce, potem przełożyć na kratkę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia. Serek wymieszać z resztą wanilii i słodzikiem w płynie. Ciasto posmarować kremem serowym. Posypać odłożonymi pistacjami.
<strong>Czas przygotowania: około 75 minut</strong>Źródło: Życie na gorąco