Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto kakaowo-pistacjowe"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10324
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12767
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4532
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10324
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12767
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4532
Składniki
Pistacje posiekać. Rozciąć laskę wanilii i czubkiem noża wyskrobać rdzeń. Masło ucierać 6-8 minut mikserem z połową wanilii i słodzikiem w proszku. Miksując, kolejno wbijać jajka. Potem porcjami wsypywać na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wodę mineralną.
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę wymieszać z kakao, a drugą z pistacjami (trochę pistacji odłożyć).
Podłużną foremkę (poj. 1,5 l, dł. 25 cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać porcje ciasta ciemnego i pistacjowego. Lekko przemieszać widelcem, tworząc marmurkowy wzorek. Piec 45-55 minut w 175°C.
Pół godziny studzić ciasto w foremce, potem przełożyć na kratkę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia. Serek wymieszać z resztą wanilii i słodzikiem w płynie. Ciasto posmarować kremem serowym. Posypać odłożonymi pistacjami.
<strong>Czas przygotowania: około 75 minut</strong>Źródło: Życie na gorąco