Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kakaowo-pistacjowe

Ciasto kakaowo-pistacjowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Ciasto kakaowo-pistacjowe"

Składniki

  • 7
  • 5 dag pistacji 1 laska wanilii
  • 15 dag masła
  • 11 dag słodziku (proszek)
  • 17
  • 5 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 8 łyżek wody mineralnej
  • 1 łyżka kakao
  • 20 dag kremowego serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki słodziku (płyn)
  • tłuszcz i mąka do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pistacje posiekać. Rozciąć laskę wanilii i czubkiem noża wyskrobać rdzeń. Masło ucierać 6-8 minut mikserem z połową wanilii i słodzikiem w proszku. Miksując, kolejno wbijać jajka. Potem porcjami wsypywać na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wodę mineralną.

  2. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę wymieszać z kakao, a drugą z pistacjami (trochę pistacji odłożyć).

  3. Podłużną foremkę (poj. 1,5 l, dł. 25 cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać porcje ciasta ciemnego i pistacjowego. Lekko przemieszać widelcem, tworząc marmurkowy wzorek. Piec 45-55 minut w 175°C.

  4. Pół godziny studzić ciasto w foremce, potem przełożyć na kratkę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia. Serek wymieszać z resztą wanilii i słodzikiem w płynie. Ciasto posmarować kremem serowym. Posypać odłożonymi pistacjami.

  5. Czas przygotowania: około 75 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń