Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto karpatka

Przepis dnia 2018-03-06
Ciasto karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4789

Dodano:

Odsłon: 5628

Łatwe do wykonania i bardzo smaczne ciasto z kremem, które wszystkim smakuje. Parzone ciasto, które podczas pieczenia przybiera ciekawy kształt. Wspaniały deser na co dzień i od święta.

Składniki

  • (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
  • Woda 1 szklanka
  • Masło lub margaryna 70 g
  • Smalec 50 g
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Jajka 5 szt.
  • Krem:
  • Mleko 500 ml
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier z wanilią 2 łyżeczki
  • Żółtko jaja kurzego 2 szt.
  • Mąka pszenna 3 łyżeczki
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
  • Masło 200 g
  • (składniki w temperaturze pokojowej)
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania
  • Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Zagotować wodę z masłem i smalcem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotować rozcierając drewnianą łyżką na małej mocy palnika około 3 do 5 minut. Masę wystudzić, choć może być także lekko ciepła.

    Ucierając masę dodawać po jednym jajku. Masę podzielić na 2 części.
    Każdą z części rozsmarować łyżką cienko w formie wyłożonej papierem do pieczenia i upiec oddzielnie.
    Piec w piekarniku bez termoobiegu nagrzanym (góra-dół) do 190 stopni C przez 20 - 25 minut. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika.

    Po wystudzeniu przełożyć kremem i wstawić na 3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  2. Krem:

    Żółtka roztrzepać z mąką, mlekiem, sokiem z cytryny i cukrem.
    Ciągle mieszając stopniowo doprowadzić do wrzenia i gotować, aż masa będzie jednolita i gęsta, jak budyń. Jeśli budyń będzie miał grudki, można przetrzeć go przez sitko lub rozbić blenderem. Masę budyniową wystudzić.

    Masło zmiksować na puszysty krem i pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce wystudzony budyń.
    Krem miksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 marca 2018 Karpatka jest pyszna, a że mieszkamy w Karpatach, to nie sposób nie lubić tego ciacha :) Pychotka :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń