Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 1762

Dodano:

Odsłon: 6439

Ciasto marchewkowe

Składniki

  • marchewka, 40 dag
  • jajka, 3
  • cukier, 20 dag
  • olej, 150 ml
  • mąka, 25 dag
  • soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • sól, szczypta
  • cytryna, pół
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto marchewkowe

Przygotowanie

  1. Marchewę umyć, obrać, posiekać za pomocą blendera. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać olej, miksować aż składniki dokładnie się polączą. Dodać mąkę przesianą z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz szczyptę soli i sok wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie wymieszać, połączyć z marchewką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 st C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń