Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto piegusek z wiśniami"
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5731
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 4575
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 226
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5731
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 4575
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 226
Składniki
Wiśnie oczyść, opłucz, wydryluj. Owoce przełóż na sitko i poczekaj chwilę, aż ociekną z soku. Masło stop i przestudź. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z masłem oraz skórką z cytryny.
Białka ubij na sztywno. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Ubijaj dalej jeszcze chwilę. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy maślanej. Wlej zapach migdałowy. Porcjami wsyp suchy mak. Wiśnie oprósz mąką. Dodaj do ciasta. Wymieszaj całość łyżką.
Podłużną foremkę do keksów posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Nałóż przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 50 minut. Studź w foremce przez 15- 20 minut. Potem ciasto przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina