Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 14
Dodano: 04.03.2011
Odsłon: 9459
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijając. Po ubiciu na sztywno powoli dodawać pozostałe składniki, delikatnie mieszając. Wyłożyć na dość dużą, prostokątną ,blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec ok. 45 minut w temp. 190 stopni.
Składniki na masę: - 9 żółtek, - 1 kostka masła, - 1/2 litra mleka, - 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, - cukier waniliowy, - 5 łyżeczek cukru,
Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z 5 łyżeczkami cukru, wlać żółtka i ugotować jak budyń. Pozostawić do ostygnięcia. Rozetrzeć masło na pianę, dodać ostudzoną masę i utrzeć na krem. Przygotować 2 - 3 paczki herbatników Petit-Beurre, ok 100-120 ml wódki czystej lub rumu i trochę wiórek kokosowych do posypania. Krem wyłożyć na ciasto. Herbatniki nasączyć w wódce, najlepiej na chwilę po jednym herbatniku zanurzyć w alkoholu i układać na masę. Polać polewą czekoladową, można kupić gotową, lub zrobić samemu ( przepis poniżej) i posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis na polewę czekoladową: - 7 dkg masła, - 7 dkg cukru, - 7 dkg czekolady, - 2 łyżki mleka, Wszystkie składniki zagotować i gotować 3 - 4 minuty. Jak trochę przestygnie, polać ciasto. Wstawić do lodówki i po kilku godzinach delektować się pysznym ciastem. Smacznego! Wiele dobrych przepisów,wielokrotnie sprawdzonych http://tu-apetito.blogspot.com
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)