Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto porzeczkowe z bezami"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11070
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6347
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5410
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13317
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5085
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11070
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6347
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5410
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13317
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5085
Składniki
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder, miękkie masło, żółtka, 2 łyżeczki tartej skórki z cytryny, łyżkę wody. Zagnieć gładkie ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 200° C. Tortownicę wysmaruj tłuszczem. 2/3 ciasta rozwałkuj na placek i wyłóż nim dno formy. Z reszty ciasta zrób wałeczek i uformuj z niego krawędź. Wstaw do piekarnika i podpiekaj przez ok. 20-25 minut. Przygotuj porzeczki. Oczyść je i opłucz.
Twaróg zmiksuj z jajkiem i cukrem pudrem. Masę twarogową wyłóż na upieczone ciasto i posyp porzeczkami. Ubij sztywną pianę z białek, szczypty soli i cukru pudru. Przełóż do woreczka cukierniczego z końcówką z gwiazdką i udekoruj powierzchnię ciasta. Ponownie włóż placek do piekarnika i zapiecz szybko masę bezową. Czas przygotowania: 60 minutŹródło: Na żywo