Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pszczółka z nasionami chia.

Ciasto pszczółka z nasionami chia.

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 956

Dodano:

Odsłon: 8771

Ciasto jest bez pieczenia i wbrew pozorom bardzo łatwo się je robi. Jest bardzo smakowite. Polecam.

Składniki

  • SPÓD:
  • sucharki (170 g)
  • krem czekoladowy typu nutella (250 g)
  • KREM:
  • mascarpone (500 g)
  • cukier puder (6 łyżek kopiastych)
  • żelatyna sypka (3 łyżki)
  • nasiona chia (40 g)
  • mleko (1 szkl.)
  • kremówka 36% (500 ml.)
  • MUS OWOCOWY:
  • woda (pół szklanki)
  • galaretka pomarańczowa (200g)
  • mango (300 g)
  • brzoskwinie (300g)
  • DEKORACJA:
  • czekolada biała (10 g)
  • czekolada mleczna (30 g)
  • płatki migdałowe (14 szt.)
  • połówki brzoskwiń z puszki (7 połówek)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto pszczółka z nasionami chia.

Przygotowanie

  1. SPÓD:
    Sucharki rozdrabniamy w malakserze na piasek i łączymy z kremem czekoladowym. Wykładamy na dno tortownicy.

  2. KREM:
    Do pół szklanki mleka wsypujemy nasiona Chia, dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

    Do miseczki wsypujemy 3 łyżki żelatyny, zalewamy 3 łyżkami mleka i odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie podgrzewamy pół szklanki mleka. Gdy mleko będzie bardzo gorące, ale nie wrzące dodajemy napęczniałą żelatynę i dobrze wszystko mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno.

    W drugiej misie miksujemy mascarpone z cukrem pudrem na krem. Dodajemy wcześniej ubitą kremówkę, mieszamy, dodajemy puding chia i ostudzone mleko z żelatyną. Miksujemy krótko do połączenia się składników.

    Krem przekładamy na schłodzony spód czekoladowy. Wyrównujemy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

  3. MUS OWOCOWY:
    Do rondelka przekładamy pokrojone w kawałki brzoskwinie i mango. Blendujemy na mus za pomocą ręcznego blendera. Podgrzewamy. Gdy pojawią się bąbelki ściągamy z ognia. Wsypujemy galaretkę, dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
    Wystudzony mus przelewamy na stężały krem. Przykrywamy folia bąbelkową lekko ją dociskając do musu, pamiętając aby wypustki folji były skierowane w dół (tz. w stronę musu).
    Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  4. DEKORACJA:
    Połówki brzoskwiń wycieramy ręcznikiem papierowym. Za pomocą małego rękawa cukierniczego wypełnionego roztopioną czekoladą deserową rysujemy na nich paseczki. Nożem robimy nacięcia w brzoskwiniach do których wsadzamy płatki migdałowe. Za pomocą wykałaczki z uciętym czubkiem robimy oczka najpierw białą i później brązową czekoladą. (patrz film)

    Ściągamy folię bąbelkową z ciasta i układamy pszczółki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 maja Biorę, biorę, masz tego więcej? ;p
Serniczek bez pieczenia i to w takim wydaniu, to ideał dla mnie. Super, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mangiare 08 maja Piękne ciasto zrobiłąś.complimenti!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń