Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto "Pijak " to jedno z tych ciast, które zawsze się udają i są pewniakami na imprezach. Jest to puszysty biszkopt nasączony wiśniówką i dżemem wiśniowym przełożony kremem budyniowym, a całość udekorowana jest bezą kokosowo-makową. Po prostu pycha. Siłą tego akurat wypieku jest niebywałe połączenie smaku kwaskowego i słodkiego.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 954
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4212
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 468
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3755
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 767
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 954
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4212
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 468
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3755
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 767
Składniki
Ciasto 1: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Ciasto 2 : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Wmieszać aromat. Do masy dodać wiórki i mak. Całość wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotować z cukrem. W 200 ml mleka rozmieszać obie mąki i budyń. Do gotującego się mleka dodać mieszankę. Gotować do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać zimny budyń. krem schłodzić 30 minut w lodówce. Upieczony biszkopt(ciasto 1) nasączyć mieszanką wody i wiśniówki. Następnie rozsmarować dżem wiśniowy. Następnie rozsmarować 1/2 kremu budyniowego. Na kremie ułożyć biszkopt kokosowo-makowy(ciasto 2). Na biszkopcie ponownie 1/2 kremu budyniowego. Na kremie układamy nasączone w pączu biszkopty okrągłe. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem. Polewamy ciasto.
Zapraszam na mojego bloga!