Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 58
Dodano: 12.03.2011
Odsłon: 38349
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Z mąki, margaryny, serka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy i kładziemy na spód blachy.
Jabłka obieramy,kroimy na pół,wydrążamy środki- na środek kładziemy łyżeczkę dżemu. Układamy jabłka na cieście. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na jabłka.
Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni.
Mieszamy śmietanę z cukrem pudrem, polewamy gorące ciasto i posypujemy cynamonem. Podajemy Wystudzone. ( W wersji mniej słodkiej, zamiast lukru ze śmietany, posypujemy cukrem pudrem). SMACZNEGO!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (17)

gumonia 16 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Witam.Przepraszam, faktycznie rzadko tu zaglądam.
Jeśli chodzi o śmietanę, to ja dodaję kwaśną, taką do zupy 18 % np. Piątnica. Faktycznie tego lukru wychodzi dużo, dlatego sama teraz robię go z połowy porcji czyli 1 szkl. śmietany i pól szkl. cukru pudru. Podane porcje są na dużą blaszkę
Pozdrawiam :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

kasia_kasia 15 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Witam!Proszę mi napisać jakiej śmietany użyć do lukru słodkiej? czy kwaśnej,nigdy czegoś podobnego nie robiłam i pojęcia nie mam użyła bym słodkiej..ale nie chcę trafiać:)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

kasia_kasia 15 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Proszę mi napisać jakiej śmietany użyć do lukru..? bo jakoś nigdy czegoś podobnego nie robiłam i nie wiem czy mowa o slodkiej czy kwaśnej:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Gruba-dynia 01 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
Witam!Ciacho wygląda i zapowiada się genialnie. Proszę tylko o wskazówki: jakiej wielkości jest blacha? Jakiego gatunku jabłek należy użyć?? Pozdrowienia :-)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

cytryna 20 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Niewiem co mogło bys nie tak.Zrobiłam to ciasto i było super.Teraz musze piec go czesciej ,bo smakowalo moim meżczyznom.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kawii 20 marca 2011Zgłoś do usunięcia
upiekłam wczoraj to ciastonie mogłam się doczekać kiedy wystygnie żeby spróbować....
a tu jedni\o wielkie rozczarowanie!!!!!!!!!!!!!!!polewa ze śmietany ok.,jabłko również ale to ciasto zakalcowate i twarde strasznie,co zrobiłam zle nie wiem,może mi coś podpowiecie?
wasze komentarze pozytywnie czyli pewnie coś zepsułam ja:(
0 Kto głosował? | Odpowiedz

cytryna 18 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Upiekłam dzisiaj,tylko zamiast dzemu dałam borówki z słoika.Wyszło też smaczne.Naprawde ciasto super.0 Kto głosował? | Odpowiedz

natasza 17 marca 2011Zgłoś do usunięcia
hejkaciasto zrobilam ...jest rewelacyjne i przepis poszedl juz dalej ...
mam tylko pytanie odnosnie polewy, czy jestes pewna ze chodzi o dwie szklanki smietany i jedna szklanke cukru a nie odwrotnie ? poniewaz ja zuzylam na polewe niecala szklanke smietany a co zrobic z reszta ? no i mi nie wyszla slodka skorupka tylko gesty krem ale tez byly super. Tak trzymac i wiecej takich przepisow ...smialo.
0 Kto głosował? | Odpowiedz

natasza 17 marca 2011Zgłoś do usunięcia
hejkaciasto zrobilam ...jest rewelacyjne i przepis poszedl juz dalej ...
mam tylko pytanie odnosnie polewy, czy jestes pewna ze chodzi o dwie szklanki smietany i jedna szklanke cukru a nie odwrotnie ? poniewaz ja zuzylam na polewe niecala szklanke smietany a co zrobic z reszta ? no i mi nie wyszla slodka skorupka tylko gesty krem ale tez byly super. Tak trzymac i wiecej takich przepisow ...smialo
0 Kto głosował? | Odpowiedz

gumonia 15 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Na ciepło jabłko jest takie "rozklapciałe" :) za to na zimno ( najlepiej ciasto schłodzone w lodówce) jabłko jest miękkie i zwarte :) poza tym lukier śmietanowy na ciepłym cieście jest płynny, a na wystudzonym tworzy pyszną "skorupkę" tak jakby z gęstej rozpuszczonej czekolady ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz