Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mało skomplikowane, przepyszne ciasto z masą kokosową.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35736
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1217
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6041
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35736
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1217
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6041
        
        
                Składniki
Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywno. Dodajemy cukier, chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka i też jeszcze ubijamy chwilę, żeby ciasto jak najbardziej napowietrzyć. Dodajemy zimną wodę, mieszamy. Następnie stopniowo przesiewamy do ciasta połączone ze sobą mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto przelewamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę (25cm x 35cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut (ja piekę na termoobiegu). Po upieczeniu rzucam kilka razy blaszkę z ciastem na podłogę (spowoduje to nieopadnięcie biszkoptu). Gdy biszkopt ostygnie przekrawamy go na dwie części (dolna mniejsza górna większa). Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi.
Masa: 1/2 litra śmietany kremówki podgrzewamy w garnku, dodajemy do niej i rozpuszczamy 2 białe czekolady a następnie masę śmietanowo - czekoladową studzimy. Większą część biszkoptu kruszymy do masy, dodajemy cztery czubate łyżki wiórek kokosowych. Całość przekładamy na mniejszy biszkopt. Wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
Ubijamy pozostałe 1/2 litra kremówki z śmietan-fixem, przekładamy na wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).