Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mało skomplikowane, przepyszne ciasto z masą kokosową.
Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywno. Dodajemy cukier, chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka i też jeszcze ubijamy chwilę, żeby ciasto jak najbardziej napowietrzyć.
Dodajemy zimną wodę, mieszamy. Następnie stopniowo przesiewamy do ciasta połączone ze sobą mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach.
Ciasto przelewamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę (25cm x 35cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut (ja piekę na termoobiegu).
Po upieczeniu rzucam kilka razy blaszkę z ciastem na podłogę (spowoduje to nieopadnięcie biszkoptu).
Gdy biszkopt ostygnie przekrawamy go na dwie części (dolna mniejsza górna większa).
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi.
Masa:
1/2 litra śmietany kremówki podgrzewamy w garnku, dodajemy do niej i rozpuszczamy 2 białe czekolady a następnie masę śmietanowo - czekoladową studzimy. Większą część biszkoptu kruszymy do masy, dodajemy cztery czubate łyżki wiórek kokosowych. Całość przekładamy na mniejszy biszkopt. Wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
Ubijamy pozostałe 1/2 litra kremówki z śmietan-fixem, przekładamy na wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Przepyszne ciasto rafaello przygotujecie w dosłownie 10-15 minut. Proste skła...
Odsłon: 9822
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 67
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 29
Kolorowy i przepyszny sernik, który w środku kryje niespodziankę, a i zewnątr...
Odsłon: 46
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 67
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 29
Kolorowy i przepyszny sernik, który w środku kryje niespodziankę, a i zewnątr...
Odsłon: 46
Składniki
Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywno. Dodajemy cukier, chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka i też jeszcze ubijamy chwilę, żeby ciasto jak najbardziej napowietrzyć. Dodajemy zimną wodę, mieszamy. Następnie stopniowo przesiewamy do ciasta połączone ze sobą mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto przelewamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę (25cm x 35cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut (ja piekę na termoobiegu). Po upieczeniu rzucam kilka razy blaszkę z ciastem na podłogę (spowoduje to nieopadnięcie biszkoptu). Gdy biszkopt ostygnie przekrawamy go na dwie części (dolna mniejsza górna większa). Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi.
Masa: 1/2 litra śmietany kremówki podgrzewamy w garnku, dodajemy do niej i rozpuszczamy 2 białe czekolady a następnie masę śmietanowo - czekoladową studzimy. Większą część biszkoptu kruszymy do masy, dodajemy cztery czubate łyżki wiórek kokosowych. Całość przekładamy na mniejszy biszkopt. Wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
Ubijamy pozostałe 1/2 litra kremówki z śmietan-fixem, przekładamy na wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Przepisy Desery
Desery
Tort z galaretek.
Desery
Sernik truskawkowy z galaretką 3D
Desery
Sernik na zimno "zamek" z owocową wkładką
Desery
Ciastka z truskawkowym zefirem
Tort z galaretek.
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 16
Sernik truskawkowy z galaretką 3D
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 67