Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Rafaello

Ciasto Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 14

Dodano:

Odsłon: 2470

Mało skomplikowane, przepyszne ciasto z masą kokosową.

Składniki

  • 8 jajek
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 białe czekolady
  • wiórki kokosowe
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywno. Dodajemy cukier, chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka i też jeszcze ubijamy chwilę, żeby ciasto jak najbardziej napowietrzyć.
    Dodajemy zimną wodę, mieszamy. Następnie stopniowo przesiewamy do ciasta połączone ze sobą mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach.
    Ciasto przelewamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę (25cm x 35cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut (ja piekę na termoobiegu).
    Po upieczeniu rzucam kilka razy blaszkę z ciastem na podłogę (spowoduje to nieopadnięcie biszkoptu).
    Gdy biszkopt ostygnie przekrawamy go na dwie części (dolna mniejsza górna większa).

    Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi.

  2. Masa:

    1/2 litra śmietany kremówki podgrzewamy w garnku, dodajemy do niej i rozpuszczamy 2 białe czekolady a następnie masę śmietanowo - czekoladową studzimy. Większą część biszkoptu kruszymy do masy, dodajemy cztery czubate łyżki wiórek kokosowych. Całość przekładamy na mniejszy biszkopt. Wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.

  3. Ubijamy pozostałe 1/2 litra kremówki z śmietan-fixem, przekładamy na wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń