Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto toffi

Ciasto toffi

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 10579

pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu

Składniki

  • mąka, 3 szklanki
  • żółtka, 4
  • cukier puder, 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • śmietana, 1 łyżka
  • margaryna, 0,5 kostki
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto toffi

Przygotowanie

  1. Z wymienionych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki.

  2. Placki przełożyć bitą śmietaną (2 szt. – śmietana kremówka 30%, 200ml, do której dodajemy ½ szklanki cukru oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącego mleka – zanim dodamy do śmietany, schłodzić). Na pierwszy placek nakładamy bitą śmietanę, następnie kładziemy na nią drugi placek, na którym równomiernie rozprowadzamy masę krówkową o smaku kajmakowym – najlepiej Bakalland. Wierzch posypujemy płatkami migdałów (uprzednio podrumienimy je na patelni) lub chrupiącymi orzechami włoskimi (np. Bakalland).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń