Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto ucierane na maślance"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10919
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6263
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5391
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13212
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4955
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10919
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6263
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5391
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13212
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4955
Składniki
Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Ucierając, kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy.
Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Formę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut.
Upieczone ciasto lekko przestudź w formie, następnie przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem i udekoruj połówkami orzechów.Źródło: Tina