Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto wieniec malinowy"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 56
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 89
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 56
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 89
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Składniki
<strong>Przepis przysłała Magdalena Tabaczyk z Barwina</strong>
Ciasto kruche: mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier i jajko, zagnieć. Schłodź. Wylep tortownicę o śr. 24 cm. Ponakłuwaj.
Ciasto ptysiowe: 150 ml wody, masło, cukier i szczyptę soli zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę, połącz, ostudź. Wbij jajka, utrzyj. Włóż do szprycy, wyciśnij trzy koła na cieście, zostawiając środek wolny.
Z reszty ciasta wyciśnij małe ptysie do dekoracji. Piecz 20-25 min w 200°C. Ostudź.
Śliwki pokrój, posyp cukrem, gotuj 10 min. Dodaj proszek budyniowy, gotuj 2 min. Zmiksuj, ostudź. Kremówkę ubij z cukrami i zagęstnikiem. Napełnij małe ptysie, ułóż na brzegu ciasta. Na środek wylej masę śliwkową. Posyp malinami i jagodami.Źródło: Chwila dla Ciebie