Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z agrestem i kiwi"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4179
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 226
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 751
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3601
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 742
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4179
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 226
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 751
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3601
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 742
Składniki
Osłodź mleko połową cukru kryształu i zagotuj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą. Gotuj masę przez 2 minuty, a potem przelej do miski. Gdy masa wystygnie, wmiksuj do niej żółtka i wmieszaj pianę przygotowaną z białek i reszty cukru.
Formę o średnicy 28 cm wysmaruj tłuszczem, posyp mąką i napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 160° C.
Obierz kiwi i pokrój je na plasterki. Oczyść agrest. Wystudzone ciasto wyjmij z formy, posmaruj dżemem i poukładaj na nim kawałki owoców.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie i poczekaj, aż nasiąknie. Wlej do rondelka sok oraz wino. Następnie dodaj cukier i żelatynę. Wszystko to powoli podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści (ale nie gotuj!)
Poczekaj, aż trochę wystygnie i równomiernie zalej owoce na cieście. Kiedy owocowa galaretka stężeje, pokrój placek na porcje i podawaj.
Czas przygotowania: 80 min.
Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 161 kcal.Źródło: Na żywo