Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z agrestem i kiwi"
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 62
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 64
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 360
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2578
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 62
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 64
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 360
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2578
Składniki
Osłodź mleko połową cukru kryształu i zagotuj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą. Gotuj masę przez 2 minuty, a potem przelej do miski. Gdy masa wystygnie, wmiksuj do niej żółtka i wmieszaj pianę przygotowaną z białek i reszty cukru.
Formę o średnicy 28 cm wysmaruj tłuszczem, posyp mąką i napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 160° C.
Obierz kiwi i pokrój je na plasterki. Oczyść agrest. Wystudzone ciasto wyjmij z formy, posmaruj dżemem i poukładaj na nim kawałki owoców.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie i poczekaj, aż nasiąknie. Wlej do rondelka sok oraz wino. Następnie dodaj cukier i żelatynę. Wszystko to powoli podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści (ale nie gotuj!)
Poczekaj, aż trochę wystygnie i równomiernie zalej owoce na cieście. Kiedy owocowa galaretka stężeje, pokrój placek na porcje i podawaj.
Czas przygotowania: 80 min.
Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 161 kcal.Źródło: Na żywo