Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z agrestem i kiwi

Ciasto z agrestem i kiwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Ciasto z agrestem i kiwi"

Składniki

  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • tłuszcz i mąka do formy. Krem: 2 łyżki dżemu morelowego
  • 2 kiwi
  • 30 dag agrestu
  • 1
  • 5 łyżeczki żelatyny w granulacie
  • mniej niż pół szklanki białego wina
  • 2/3 szklanki soku z białych winogron
  • 3 łyżki cukru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z agrestem i kiwi

Przygotowanie

  1. Osłodź mleko połową cukru kryształu i zagotuj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą. Gotuj masę przez 2 minuty, a potem przelej do miski. Gdy masa wystygnie, wmiksuj do niej żółtka i wmieszaj pianę przygotowaną z białek i reszty cukru.

  2. Formę o średnicy 28 cm wysmaruj tłuszczem, posyp mąką i napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 160° C.

  3. Obierz kiwi i pokrój je na plasterki. Oczyść agrest. Wystudzone ciasto wyjmij z formy, posmaruj dżemem i poukładaj na nim kawałki owoców.

  4. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i poczekaj, aż nasiąknie. Wlej do rondelka sok oraz wino. Następnie dodaj cukier i żelatynę. Wszystko to powoli podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści (ale nie gotuj!)

  5. Poczekaj, aż trochę wystygnie i równomiernie zalej owoce na cieście. Kiedy owocowa galaretka stężeje, pokrój placek na porcje i podawaj.

  6. Czas przygotowania: 80 min.

  7. Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 161 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń