Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z galaretką

Ciasto z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Ciasto z galaretką"

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru 1/2 opakowania jasnego budyniu
  • 3/4 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe
  • 3 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • kostka margaryny Masa zielona: 1 l zielonego soku
  • 3 opak. budyniu śmietankowego
  • 1/2 szkl. cukru Ozdoby: 3 op. serka waniliowego
  • opak. śnieżki w proszku
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 150 ml gorącej wody; Dodatkowo: 2 galaretki zielone
  • 20 herbatników
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z galaretką

Przygotowanie

  1. Białka ubijam z cukrem, dodaję po żółtku, makę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Biszkopt piekę 20 min w temp. 170oC.

  2. Masa budyniowa: gotuję budynie na mleku z cukrem. Studzę, ucieram z margaryną. Masę zieloną robię, gotując budynie na soku z cukrem.

  3. Chmurki: żelatynę rozpuszczam we wrzątku, studzę. Serki miksuję ze Śnieżką, łączę z żelatyną.

  4. Galaretki rozpuszczam w 3 szkl. wrzątku, studzę. Układam warstwy ciasta: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa zielona, obłoczki (formuję je szprycą), galaretka.

  5. 80 min • Porcja 190 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 20 porcji.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń