Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie delikatnego w smaku i niezbyt słodkiego ciasta z krakersami bez pieczenia nie zajmuje dużo czasu i jest łatwe do wykonania.
W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budyń, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Po zagotowaniu, mleko zdjąć z palnika, wlać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać, następnie ciągle mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia i kilka minut gotować na małej mocy palnika, aby budyń zgęstniał. Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym, aby nie powstał kożuch i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło zmiksować, aby miało puszystą konsystencję, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce zimny budyń. Miksować do czasu połączenia się masła z budyniem i uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Kremu zbyt długo nie miksować, bo może się rozwarstwić, szczególnie jeśli w kuchni jest bardzo ciepło.
Foremkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia, aby krem nie miał metalicznego posmaku foremki (foremki silikonowej nie wykładać).
Dno wyłożyć krakersami i rozsmarować na nich 1/4 część kremu, przykryć kolejną warstwą krakersów i tak przekładać na przemian kremem i krakersami. Jak widać w foremce o podanych powyżej wymiarach, wychodzi 4 warstwy z krakersów i 4 z kremu, ostatnią wierzchnią warstwą jest krem. Ciasto po przełożeniu wstawić na 5 - 10 minut do lodówki.
Składniki na polewę rozpuścić w misce, którą trzymać na garnku z wrzącą wodą (miska nie powinna dotykać lustra wody). Podczas rozpuszczania składniki mieszać do czasu, aż powstanie jednolita polewa, jeśli polewa jest zbyt gęsta dodać łyżkę mleka lub śmietany.
Zimną polewą polać ciasto, gdy polewa zacznie zastygać, można wykałaczką zrobić wzorki.
Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, aby krakersy nieco zmiękły i połączyły się z kremem.
Bardzo proste w wykonaniu ,delikatne w smaku ,idealne do kawy i herbaty.
Odsłon: 103911
Makaron i kurczak można podawać na tysiąc sposobów, oto jeden z nich... Pyszn...
Odsłon: 13026
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby gołąbków: gotowanych, pieczonych, smaż...
Odsłon: 18210
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1484
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 277
Kruche ciasteczka z cukrem i duńskie ciastka maślane to jedne z najchętniej k...
Odsłon: 178
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby gołąbków: gotowanych, pieczonych, smaż...
Odsłon: 18210
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1484
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 277
Kruche ciasteczka z cukrem i duńskie ciastka maślane to jedne z najchętniej k...
Odsłon: 178
Składniki
W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budyń, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Po zagotowaniu, mleko zdjąć z palnika, wlać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać, następnie ciągle mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia i kilka minut gotować na małej mocy palnika, aby budyń zgęstniał. Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym, aby nie powstał kożuch i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło zmiksować, aby miało puszystą konsystencję, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce zimny budyń. Miksować do czasu połączenia się masła z budyniem i uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Kremu zbyt długo nie miksować, bo może się rozwarstwić, szczególnie jeśli w kuchni jest bardzo ciepło.
Foremkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia, aby krem nie miał metalicznego posmaku foremki (foremki silikonowej nie wykładać).
Dno wyłożyć krakersami i rozsmarować na nich 1/4 część kremu, przykryć kolejną warstwą krakersów i tak przekładać na przemian kremem i krakersami. Jak widać w foremce o podanych powyżej wymiarach, wychodzi 4 warstwy z krakersów i 4 z kremu, ostatnią wierzchnią warstwą jest krem. Ciasto po przełożeniu wstawić na 5 - 10 minut do lodówki.
Składniki na polewę rozpuścić w misce, którą trzymać na garnku z wrzącą wodą (miska nie powinna dotykać lustra wody). Podczas rozpuszczania składniki mieszać do czasu, aż powstanie jednolita polewa, jeśli polewa jest zbyt gęsta dodać łyżkę mleka lub śmietany. Zimną polewą polać ciasto, gdy polewa zacznie zastygać, można wykałaczką zrobić wzorki.
Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, aby krakersy nieco zmiękły i połączyły się z kremem.
Przepisy Desery
Desery
Brownie rabarbarowe
Desery
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Desery
Kruche ciasteczka z cukrem
Desery
Sernik z wiaderka na cieście kruchym
Brownie rabarbarowe
Jedni się nim zachwycają, inni omijają z daleka. Dla fanów rabarbaru.
Odsłon: 16
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Mieszanka słodkiego i kwaśnego - delikatne, puszyste migdałowe ciasto, słodko...
Odsłon: 28