Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20252
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1069
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1252
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4270
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20252
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1069
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1252
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4270
Składniki
MASA BUDYNIOWA Z litra mleka odlać szklankę i przelać do mniejszego garnka. Dodać 1 jajko, 1 szklankę mąki i wsypać budyń. Ubić mikserem na gładki płyn. Pozostałą część mleka wlać do większego garnka, dodać cukier, masło i cukier waniliowy. Mieszać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia masła w mleku. Gdy się rozpuści, zagotować mleko - w momencie, gdy ruszy w górę, dodać mieszankę z małego garnka i energicznie wymieszać. UWAGA! Bardzo szybko się przypala w momencie wlewania mieszanki do większego garnk - można gotować albo w garnku o grubym spodzie np. zepter albo w momencie wlewania zdjąć już z ognia. Mieszać intensywnie przez około 1-2 minuty. Następnie wyłożyć do innego naczynia dla szybszego wystudzenia masy. Wystudzić trzeba do naprawdę niskiej temperatury, bo inaczej krakersy się rozpuszczą i nie wytrzymają zbyt długo na spodzie.
Ubić mikserem śmietanę na delikatną piankę ;) Wyłożyć folią aluminiową blachę. Będziemy na niej układać krakersy. Warstwa na grubość 1 krakersa. Trzeba rozłożyć je na całej powierzchni blachy, w razie luk, docinać, żeby jak najwięcej powierzchni zapełnić.
Po wyłożeniu blachy folią, układamy następujące warstwy: - krakersy - dobrze wystudzona masa budyniowa - krakersy - masa krówkowa - krakersy - bita śmietana - opcjonalnie płatki migdałowe lub wiórki kokosowe Umieścić na przynajmniej 2h w lodówce. Przy jedzeniu uważać na to, czy się nie je folii spod spodu ;)