Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z marcepanem to niezwykle smaczne połączenie ciasta biszkoptowego i kremu śmietanowego oraz brzoskwiń. Tym co przemawia za sukcesem tego pysznego ciasta jest proporcjonalna ilość składników, które łatwo zapamiętać oraz ich dostępność. Jest to wypiek typowo rodzinny, na spotkania w gronie z bliskimi. Takie proste i wyjątkowo smaczne ciasto doskonale smakuje z kubkiem kawy. W moim domu akurat ten wypiek cieszy się nie małym powodzeniem.
Coś mocnego zawsze się przydaje w domu nawet wtedy gdy nie mamy imprezy. Te p...
Odsłon: 74
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 98
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 121
Coś mocnego zawsze się przydaje w domu nawet wtedy gdy nie mamy imprezy. Te p...
Odsłon: 74
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 98
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 121
Składniki
Ciasto biszkoptowe: Marcepan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i obsypujemy mąką pszenną. Miękką margarynę ucieram z cukrem pudrem. Żółtka oddzielam od białek. Do puszystej masy dodaje po jednym żółtku. Ucieram. Dodaję mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieram. Dodaje marcepan. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę. Masa śmietanowa: Brzoskwinie odsączam z syropu. Kroję na kwadraty. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaję brzoskwinie. Mieszam. Na wystudzone ciasto smaruję krem. Dowolnie dekoruje. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Zapraszam do mojego bloga !