Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z marcepanem Siostry Anastazji

Ciasto z marcepanem Siostry Anastazji

Autor:

Przepisów i artykułów: 304 Ocena: 2021

Dodano:

Odsłon: 7542

Ciasto z marcepanem to niezwykle smaczne połączenie ciasta biszkoptowego i kremu śmietanowego oraz brzoskwiń. Tym co przemawia za sukcesem tego pysznego ciasta jest proporcjonalna ilość składników, które łatwo zapamiętać oraz ich dostępność. Jest to wypiek typowo rodzinny, na spotkania w gronie z bliskimi. Takie proste i wyjątkowo smaczne ciasto doskonale smakuje z kubkiem kawy. W moim domu akurat ten wypiek cieszy się nie małym powodzeniem.

Składniki

  • ciasto biszkoptowe
  • mąka pszenna Typ 500 200 g
  • cukier 200 g
  • margaryna 200 g
  • marcepan 200 g
  • Mąka ziemniaczana 20 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • jajka 6 szt.
  • masa śmietanowa
  • śmietana 30 % 500 ml
  • Cukier puder 200 g
  • brzoskwinie w syropie 200 g
  • śmietanfix 30 g
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z marcepanem Siostry Anastazji

Przygotowanie

  1. Ciasto biszkoptowe: Marcepan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i obsypujemy mąką pszenną. Miękką margarynę ucieram z cukrem pudrem. Żółtka oddzielam od białek. Do puszystej masy dodaje po jednym żółtku. Ucieram. Dodaję mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieram. Dodaje marcepan. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę.
    Masa śmietanowa: Brzoskwinie odsączam z syropu. Kroję na kwadraty. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaję brzoskwinie. Mieszam.
    Na wystudzone ciasto smaruję krem. Dowolnie dekoruje. Chłodzę dwie godziny w lodówce.

  2. Zapraszam do mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń