Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z porzeczkami i bezą"
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19352
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13083
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1738
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232200
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19352
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13083
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1738
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232200
Składniki
Żółtka przelej do miseczki. Wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Utrzyj mikserem na jasnokremową masę. Do masy przesiej oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Dodaj stopione i wystudzone masło oraz mleko. Wymieszaj.
Spód i brzegi formy posmaruj cienko tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Do tak przygotowanej formy przełóż ciasto. Równomiernie rozsmaruj łyżką. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15 minut.
Porzeczki opłucz, osącz na sitku. Poodrywaj z szypułek (kilka całych gałązek odłóż). Schłodzone białka wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą. Ubij mikserem, powoli wsypując cukier. Gdy piana będzie już gęsta i szklista, wymieszaj ją z przygotowanymi porzeczkami.
Ciasto wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim przygotowaną masę bezową. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika. Piecz jeszcze 20 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź. Gotowe ciasto udekoruj całymi gałązkami porzeczek.
Ciasto możesz urozmaicić, dodając do niego również czarne oraz białe porzeczki.Źródło: Świat kobiety