Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z porzeczkami i bezą"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116700
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7987
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1570
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1305
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116700
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7987
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1570
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1305
Składniki
Żółtka przelej do miseczki. Wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Utrzyj mikserem na jasnokremową masę. Do masy przesiej oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Dodaj stopione i wystudzone masło oraz mleko. Wymieszaj.
Spód i brzegi formy posmaruj cienko tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Do tak przygotowanej formy przełóż ciasto. Równomiernie rozsmaruj łyżką. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15 minut.
Porzeczki opłucz, osącz na sitku. Poodrywaj z szypułek (kilka całych gałązek odłóż). Schłodzone białka wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą. Ubij mikserem, powoli wsypując cukier. Gdy piana będzie już gęsta i szklista, wymieszaj ją z przygotowanymi porzeczkami.
Ciasto wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim przygotowaną masę bezową. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika. Piecz jeszcze 20 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź. Gotowe ciasto udekoruj całymi gałązkami porzeczek.
Ciasto możesz urozmaicić, dodając do niego również czarne oraz białe porzeczki.Źródło: Świat kobiety